מחקר מקיף שערך המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), בשיתוף העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית, בדק מהי שכיחות הדבקה בנגיף הקורונה בקרב חולים במחלות מעי דלקתיות והאם הידבקות בנגיף גרמה למחלה קשה יותר.
עוד בעניין דומה
המחקר שהתפרסם לאחרונה ב-European Journal of Gastroenterology & Hepatology, נערך ביוזמת פרופ' חיים שירין, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ב"שמיר" ויו"ר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד והוא נערך על ידי ד"ר ורד ריכטר, ד"ר אנטון ברמונט, ד"ר דניאל כהן ופרופ' אפרת ברוידא.
החוקרים ביקשו לבדוק האם חולים במחלות מעי דלקתיות (IBD), שהינן מחלות כרוניות מורכבות, הם חולים בסיכון להידבקות בנגיף הקורונה והאם הידבקות בוירוס תגרום למהלך מחלה קשה יותר, וזאת כדי לספק מידע אמין יותר למניעת התחלואה בווירוס הקורונה ובסיבוכיה.
ישראל היא המדינה השלישית בעולם בשכיחות IBD בעולם עם 459 חולים ל-100,000 איש (0.46%). המחקר נעשה בעזרת שאלון אנונימי שנשלח לכל חברי העמותה לחולי קרוהן וקוליטיס בישראל שמאוגדים בה כ-7,000 חברים והוא כלל בנוסף לפרטים דמוגרפיים פירוט על מחלת המעי הדלקתית, חומרתה והטיפולים שהחולה מקבל. בחלק השני של השאלון נתבקשו הנשאלים לפרט את חומרת מחלת הקורונה במידה שהמטופל חלה בה.
בין נובמבר 2011 לינואר 2021, סה"כ ענו 2,179 חברים כאשר 27 מהם הוצאו מהמחקר מאחר והם היו מתחת לגיל 18, כך שניתוח הנתונים נעשה לגבי 2,152 שאלונים. הגיל הממוצע של המטופלים היה 39 כאשר 60.5% היו נשים. כרבע מהמשתתפים במחקר סבלו ממחלות רקע נוספות. בקרב אלה עם מחלות רקע 9.7% סבלו ממחלות פרקים, 8.2% מיתר לחץ דם, 4.7% ממחלת ריאות ו-4.6% מסוכרת.
במהלך שנת הקורונה, 85% מהמשתתפים קיבלו טיפול במחלת המעי שלהם. 9.2% דיווחו על הפסקת הטיפול ב-IBD. מתוך 171 חולים אלה, רק 16 הפסיקו טיפול בגלל שחלו בקורונה, כך שמרבית החולים הפסיקו טיפול מחשש להידבקות בקורונה. התרופות השכיחות ביותר בשימוש היו 5-ASA, ואנטי TNF. כמובן, היו הבדלים בסוג הטיפול בין מחלת קרוהן לקוליטיס כיבית.
מרבית החולים, 59.1%, היו עם מחלה יציבה כמו לפני מגיפת הקורונה, לעומת 21.3% שדיווחו על החמרה במחלת המעי. שלא במפתיע התלקחות המחלה היתה גבוהה משמעותית בקרב החולים שהפסיקו טיפול לעומת אלה שהמשיכו את הטיפול ב-IBD.
שיעור ההדבקה בקורונה
104 (4.8%) מתוך 2,152 חולי IBD, חלו בקורונה. מספר זה נמוך בהשוואה לחולי הקורונה באוכלוסיה הכללית שבחישוב סטטיסטי עמד על 128.4 חולי קורונה. לא נמצא הבדל בהדבקה בוירוס בין חולי קרוהן לחולה קוליטיס כיבית.
בקבוצת החולים בקורונה היו צעירים יותר, עם עודף משקל, סוכרת וכאלה שלא טופלו במחלת המעי שלהם או הפסיקו טיפול תרופתי. כאמור, חולי IBD שלא קיבלו טיפול תרופתי חלו פי 2 יותר בקורונה בהשוואה לחולים שטופלו ב-5-ASA או טיפול תרופתי אחר (8.1% לעומת 4.1% ו-3.9%.
נתון מפתיע, שלחוקרים אין הסבר טוב לגביו הוא שנמצא קשר הפוך בין עישון לבין הסיכוי לחלות בקורונה ויתר לחץ דם - היה לו אפקט מגן מפני הקורונה.
מבין אלה שחלו בקורונה, 81.7% סבלו מסימפטומים אך רובם היו עם מחלה קלה שלא הצריכה אשפוז. רק ארבעה חולים אושפזו ומתוכם אחד נזקק להנשמה מלאכותית. לא נמצא קשר בין חומרת מחלת IBD לבין הסיכון לחלות בקורונה ולא לחומרת מחלת הקורונה.
החוקרים מסכמים כי תוצאות תחלואת הקורונה בחולי IBD בישראל תואמות במידה רבה לנתונים שמתפרסמים בעולם. בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, חולי IBD אינם נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בקורונה. כמו כן, לא נמצא קשר בין טיפול תרופתי ב-IBD, כולל סטרואידים, לבין הסיכון לחלות בקורונה. לחלק מהטיפולים, כולל-ASA5 ואנטי TNF - יכול להיות אפקט מגן מפני הקורונה. חומרת מחלת הקורונה בקרב חולי IBD היתה קלה יחסית ללא סיבוכים מיוחדים.
ד"ר ורד ריכטר, מומחית בגסטרואנטרולוגיה, ממובילות המחקר, סיכמה: "ממצאי המחקר מחזקים את הגישה הנוכחית של המשך טיפול תרופתי כולל סטרואידים וטיפול ביולוגי ללא שינוי בחולי IBD בתקופת מגיפת הקורונה, תוך שמירה על כל כללי הבטיחות והמיגון המומלצים על ידי משרד הבריאות. יתרה מכך, הפסקת הטיפול במחלות מעי דלקתיות (IBD) מחשש להידבקות בקורונה, גרמה אצל לא מעט מהחולים להתלקחות מחלת המעי שלהם ולצורך להכניסם להפוגה מלאה".
עו"ד אייל צור, יו"ר העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית: "העמותה מעודדת ומקדמת ביצוע מחקרים בתחום מחלות מעי דלקתיות - מחלות כרוניות מורכבות - המאפשרים הבנה טובה יותר של המחלה ובכך מסייעים לחולים בהתמודדות עם אתגריה. ממצאי מחקר זה מחזקים את הצורך בשמירה על התמדה ועקביות בטיפול, גם בעת מגיפה עולמית, וזאת כדי למנוע סיבוכים מיותרים".