• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

האם פרוטוקול הטיפול בחולי קרוהן וקוליטיס צפוי להשתנות?

מחקר בינלאומי בהובלת פרופ' בן-חורין מ"שיבא" מצא: נטילת תרופה ביולוגית בשלב מוקדם של קרוהן או קוליטיס אינה בהכרח יעילה יותר לעומת מתן התרופה בשלב מאוחר יותר במחלה

פרופ' שומרון בן-חורין, מנהל מכון הגסטרו ב"שיבא". "מועד התחלת טיפול ביולוגי אינו צריך להיות מושפע מהאמונה כי עדיף להתחיל מוקדם כי אז יעילות התרופה טובה יותר"

מחקר בינלאומי ראשון מסוגו שנערך ביוזמת המרכז הרפואי שיבא ובהשתתפות חוקרים מארה"ב, קנדה, צרפת, סין, יפן וישראל, מציע כי יעילות התרופות הביולוגיות אינה שונה בין חולים שאובחנו בקרוהן וקוליטיס לפני זמן קצר (מחלה קצרת זמן) לבין חולים שסובלים מהמחלה זמן רב (מחלה ממושכת).

המחקר פורסם בכתב העת הרפואי Gastroenterology, והוא הראשון אי-פעם שבמסגרתו נאספו נתונים ממחקרי רישום התרופות מכל חברות התרופות שמייצרות תרופות ביולוגיות עבור חולים בקרוהן וקוליטיס.

מחלת קרוהן (צילום: אילוסטרציה)

מחלת קרוהן (צילום: אילוסטרציה)

פרופ' שומרון בן-חורין, מנהל מכון הגסטרו ב"שיבא", שיזם והוביל את המחקר: "עד למחקר זה היתה אמונה כי מתן תרופה ביולוגית מוקדם לאחר האבחנה יעיל יותר לעומת המתנה ומתן תרופה מאוחר יותר במהלך המחלה, וזה היה אחד השיקולים בעד התחלה מהירה ומוקדמת של טיפול ביולוגי. המחקר הנוכחי הוכיח כי בניגוד למחשבה עד כה, בהשוואה למתן תרופת דמה (פלצבו) - עצם מתן התרופה אינו יעיל יותר במחלה קצרת זמן, לעומת מחלה ממושכת".

בישראל יש כ-45,000 חולי קרוהן וקוליטיס. לדברי פרופ' בן-חורין, "משמעות המחקר עבור החולים היא שהשיקול בקבלת החלטה על מועד התחלת טיפול ביולוגי אינו צריך להיות מושפע מהאמונה כי עדיף להתחיל מוקדם כי אז יעילות התרופה טובה יותר. ההחלטה על מועד התחלת הטיפול צריכה להיות על פי שיקולים אחרים, כולל ההבנה של יתרונות הטיפול הביולוגי במניעת סיבוכים עתידיים של המחלה".

נושאים קשורים:  פרופ' שומרון בן-חורין,  קוליטיס,  תרופה ביולוגית,  מחקר,  חדשות,  בית החולים שיבא,  מחלת קרוהן
תגובות
אנונימי/ת
10.11.2021, 06:10

עבודה מעניינת וחשובה
תמונה שצורפה למאמר זה כאילוסטרציה ממש לא שייכת למחלת קרוהן
תמונה של PMC