• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
טרשת נפוצה

גירוי עצב השוק האחורי בתפקוד לקוי של המעי במטופלי טרשת נפוצה

מחקר זה מצא שגירוי עצב השוק האחורי יכול להוות טיפול לבריחת צואה ולעצירות תפקודית אצל הסובלים מטרשת נפוצה

עצירות (צילום: אילוסטרציה)

תפקוד לקוי של המעי הנוירוגני (NBD) שבא לידי ביטוי בבריחת צואה (FI) ועצירות תפקודית (FC) שכיחים בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה, ומשפיעים משמעותית על איכות חייהם. האפשרויות הטיפוליות לטיפול במצבים אלו מוגבלות. מטרת מחקר זה הייתה לחקור את היעילות של גירוי עצב השוק האחורי (PTNS) במטופלים עם טרשת נפוצה הסובלים מבריחת צואה ועצירות תפקודית.

שכיחותה וחומרתה של בריחת הצואה והעצירות התפקודית נאספו באופן פרוספקטיבי ממטופלים עם טרשת נפוצה שעברו 12 שבועות של גירוי עצב השוק האחורי בשלפוחית ​​השתן הנוירוגנית. ציון CCFISי(Cleveland Clinic Fecal Incontinence Score) והקריטריונים של Rome III שימשו להגדרת בריחת הצואה והעצירות תפקודית, בהתאמה. שביעות רצון הטיפול הסובייקטיבי הוערכה באמצעות שאלון BSWC, שביעות רצון ומוכנות להמשיך בו (Benefit Satisfaction and Willingness to Continue).

בסך הכל 60 מטופלים שעברו גירוי עצב השוק האחורי סבלו מתפקוד לקוי של המעי הנוירוגני (25 חיוביים לבריחת צואה ולעצירות תפקודית, 5 חיוביים לבריחת צואה ושליליים לעצירות תפקודית, 30 שליליים לבריחת צואה ולעצירות תפקודית). חציון CCFIS ירד לאחר גירוי עצב השוק האחורי מ-12.0 (11.0-13.0) ל-8.5 (7.0-11.0, רמת מובהקות נמוכה מ-0.001), עם שיפור במיוחד בבריחת שתן נוזלית ובריחת גז, בצורך ברפידות ובהגבלות על אורח החיים. שבעה מטופלים הפסיקו לסבול עצירות תפקודית לאחר גירוי עצב השוק האחורי, ואף מטופל לא פיתח עצירות תפקודית במהלך המחקר (רמת מובהקות 0.023). למעלה מ-50% מהמטופלים היו מרוצים ומוכנים להמשיך בגירוי עצב השוק האחורי בסוף המחקר.

גירוי עצב השוק האחורי מייצג טיפול חלופי פולשני מינימלי תקף לחולי טרשת נפוצה הסובלים מתפקוד לקוי של המעי הנוירוגני.

מקור: 

Sacco R. Et al. (2020) Multiple Sclerosis Journal: published online

נושאים קשורים:  טרשת נפוצה,  עצירות,  בריחת צואה,  גירוי עצבי,  מחקרים
תגובות
14.12.2020, 15:42

נשמע מבטיח מתי ואיך מביאים את הטיפול לישראל?