• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
אנטרופתיה אוטואימונית

ביטויים קליניים ורקמתיים אופייניים של אנטרופתיה אוטואימונית

מחקר רטרוספקטיבי זה דגם כמה עשרות חולים שסבלו מאנטרופתיה אוטואימונית ובחן כיצד הם התייצגו מבחינה קלינית ורקמתית, והאם ההתייצגות תאמה נוכחות של חסרים ראשוניים במערכת החיסון

15.08.2019, 15:58

הפרעה במערכת העיכול ממקור חיסון עצמי (Autoimmune enteropathyי[AIE]) היא מצב נדיר שעלול להתרחש אצל ילדים ומבוגרים, ופעמים רבות קשורה לחסרים ראשוניים במערכת החיסון.

מחקר רטרוספקטיבי זה נערך על ממצאים קליניים ורקמתיים של 40 חולים שאובחנו ב-AIE. ההתייצגות הרקמתית הראתה תבניות אופייניות לפי סדר השכיחויות הבא: מחלת דגנת (צליאק, 50%), תבנית מעורבת (35%), דלקת תריסריון כרונית פעילה (10%), ותבנית דמוית-מחלת השתל נגד המאכסן (5%). מטופלים שסבלו מחסרים ראשוניים במערכת החיסון (24 מתוך 40 מטופלים) התייצגו בעיקר עם התבנית הדומה למחלת דגנת (72.2% לעומת 22.2%, P<0.0001), בעוד שמטופלים ללא חסרים ראשוניים במערכת החיסון התייצגו עם התמונה הרקמתית המעורבת (61.1% לעומת 13.6%, P<0.0001).

החוקרים הסיקו שמחקרם מראה שההתייצגות הרקמתית השכיחה היא לפי התבנית דמוית מחלת דגנת, ללא תלות בגיל. בנוסף, המחקר מראה לראשונה שההתייצגות הרקמתית של AIE נבדלת באופן מובהק בין חולים עם או בלי חסרים ראשוניים במערכת החיסון. ממצאים אלה עשויים לסייע לאבחון מדוייק ומתוזמן יותר, וכן לניהול של הפרעה נדירה זו.

מקור:

Villanacci, V. et al. (2019). Clinical Immunology. 207:10-17

נושאים קשורים:  אנטרופתיה אוטואימונית,  דגנת,  תריסריון,  חסרים ראשוניים במערכת החיסון,  מחקרים
תגובות