• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

דיאטה שפותחה בארץ הובילה להפוגה משמעותית במחלת קרוהן בילדים

מחקר ישראלי-קנדי הוכיח כי יש קשר בין מוצרי מזון ודיאטה למחלת קרוהן בילדים | מוביל המחקר, פרופ' אריה לוין מ"וולפסון": "התוצאות משנות מקצה אל קצה את התפישה הרווחת לגבי מחלת קרוהן"

מחלת קרוהן, כאבי בטן בילדים (צילום: אילוסטרציה)

מחקר ישראלי-קנדי, שפורסם בחודש שעבר ב-Gastroenterology, הדגים לראשונה שאוכל הוא גורם מרכזי ביצירת הדלקת במחלת קרוהן וכי יש קשר בין העלייה בריכוז חיידקים מסוימים במעי לבין מרכיבי המזון והופעת הדלקת.

דיאטה שפותחה בישראל הובילה להפוגה, רמיסיה, במחלה ולירידה במדדי הדלקת ב-75% מקרב הילדים חולי קרוהן שנטלו חלק במחקר. ממצאי העבודה, הדגישו עורכי המחקר, למעשה משנה את התפישה לגבי תפקיד המזון ביצירת הדלקת בחולי קרוהן, ומתכונת הטיפול שנבנתה אכן הביאה להפוגה במחלה.

פרופ' אריה לוין, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים ב"וולפסון". "הוכח לראשונה כי אוכל הוא גורם מרכזי ביצירת הדלקת"

המחבר הראשון של דו"ח המחקר שהוביל את קבוצת המחקר הישראלית-קנדית, פרופ' אריה לוין, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים ב"וולפסון" והפקולטה לרפואה בתל אביב, מסר: "קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית של המעי. הפתוגנזה שלה טרם ידועה. ישראל נחשבת למעצמת מחלות מעי דלקתיות והיא אחת משלוש המדינות עם השכיחות הגבוהה ביותר למחלות אלו - 0.5% מהאוכלוסיה הכללית.

"בשנים האחרונות חל שינוי בתפישה לגבי הפתוגנזה של מחלת קרוהן הנחשבת למחלה מסובכת. עד לפני כשבע שנים המחלה נתפשה כמחלה גנטית שמפעילה את המערכת החיסונית, אך מצד שני ההתפרצות של המחלה בשנים האחרונות מרמזת על קיומו של גורם סביבתי.

"הטיפול המומלץ כיום על ידי איגודי הגסטרו המובילים לילדים שאובחנו כחולי קרוהן הוא טיפול בהזנה אנטרלית בלעדית עם פורמולה רפואית. טיפול זה מוביל להפוגה בקרב 85%-70% מהילדים. ככל הנראה הודות להימנעות הילדים מחשיפה לרכיבים מזיקים בדיאטה.

"שיערנו", הוסיף פרופ' לוין, "שרכיבי מזון הם הגורמים לדלקת על ידי שינוי המיקרוביום והחלשת יכולת המערכת החיסונית במעי לחסל את החיידקים המגיעים למעי. כך פותחה אצלנו דיאטה המבוססת מהוצאתם מהתפריט של החולה, רכיבי תזונה החשודים כגורמים לשינוי בהרכב החיידקים, לעלייה בחדירות המעיים ולפגיעה בשכבת ההגנה החיסונית".

המחקר שעליו דווח עתה היה פרוספקטיבי, מבוקר ואקראי והשתתפו בו 13 מרכזים רפואיים בישראל ובקנדה - 78 ילדים לאחר אבחנה של מחלת קרוהן. המטופלים קיבלו את הדיאטה הייעודית שנבנתה עבורם, הנקראת The Crohn’s Disease Exclusion Dietי(CDED) - בשני שלבים במשך שישה שבועות.

בהרכב הדיאטה שולב מזון רגיל וטרי עם תוספת של פורמולה רפואית. קבוצת הביקורת היו חולים שקיבלו  את הטיפול המקובל כיום - הזנה אנטרלית בפורמולה רפואית בלעדית למשך שישה שבועות בהתאם להמלצות המקובלות, וכעבור שישה שבועות חזרו לאוכל רגיל עם 25% פורמולה.

תוצאות המחקר הראו כי הדיאטה יצרה הפוגה קלינית ב-75% מהילדים שצרכו את הדיאטה, לעומת 59% בטיפול המומלץ, ללא הבדל מובהק בין הקבוצות. הרמיסיה לוותה בירידה משמעותית במדדים הדלקתיים CRP  וקלפרוטקטין ב-75% בתוך 12 שבועות.

יתרה מכך, קבוצת הביקורת שנחשפה מחדש לאוכל הרגיל הראתה  עלייה חזרה במדדי הדלקת ואובדן התגובה שהיתה. "מכאן הגענו למסקנה שהוכח כי חשיפה לאוכל יוצרת את הדלקת", ציין פרופ' לוין.

עוד מסר פרופ' לוין כי החוקרים עקבו אחרי השינויים שחלו במיקרוביום ומצאו כי שני הטיפולים הורידו חיידקי הפרוטאובקטריה במטופלים שמגיבים, בעוד שבקבוצת הביקורת, כאשר היתה חשיפה חזרה לתפריט הקודם נצפתה עלייה חזרה ב-Proteobacteria לרמות שהיו טרם הטיפול. התופעה נראתה גם בעלייה שחלה במדדי הדלקת.

פרופ' לוין: "יש מספר מסקנות מהמחקר הזה המשנות את התפישה הרווחת לגבי מחלת קרוהן מקצה לקצה: הוכחנו שדיאטה הכוללת אוכל רגיל ומוציאה מתוכה רכיבי מזון חשודים ביצירת הדלקת, כגון מזון מעובד, שומן מהחי, מייצבים, גלוטן וממתיקים מלאכותיים, יעילה מאוד לטיפול בילדים עם מחלת קרוהן פעילה ויכולה לשמש אסטרטגיה טיפולית בילדים אלה.

"בנוסף הוכח מתוך ממצאי המחקר, לראשונה, שאוכל הוא גורם מרכזי ביצירת הדלקת. הראנו קשר בין העלייה שחלה בריכוז חיידקים מסוימים במעי, לבין מרכיבי המזון והופעת הדלקת בחולי קרוהן".

דו"ח המחקר לווה במאמר מערכת שכתב עורך העיתון הרפואי.

נושאים קשורים:  קרוהן בילדים,  דלקות מעי,  פרופ' אריה לוין,  דיאטה,  חדשות,  מחלת קרוהן,  המרכז הרפואי וולפסון
תגובות
15.07.2019, 10:29

ברכות על ההישג אריה

אנונימי/ת
15.07.2019, 20:09

אתם מצחיקים. כבר שנים אומרים לכם שאם תפנו משאבים כספיים למה שלא מכניס לחברות התרופות כסף, תגלו זהב (עבור המטופלים). כנ״ל ביחס לחיסונים.

אנונימי/ת
15.07.2019, 20:19

פרופסור אריה לוין הוא אדם מרשים ורופא מרשים ומבריק. שנים הוא מלמד את התוצאות שהראה כעת. יש לציין שהיה גם נשיא ה ESPEGAM אם אינני טועה. הלואי שירבו הרופאים או הרופאות כמוהו. אריה אגב הקים דור שני לרופאי גסטרו, שניהם פרופסורים מכובדים בצפון אמריקה. תעודת כבוד לאריה הרופא והאדם ותעודת עניות לרפואה בישראל.

15.07.2019, 22:03

על זה נאמר: " בוקר טוב אליהו", אנחנו ברפואה הטבעית כבר יודעים את זה שנים רבות. יפה שהם הגיעו למסקנה שהמזון הוא העיקר, בסופו של דבר. עכשיו אחרי שיש מחקר של הרפואה המודרנית, פתאום זו המצאה שלהם . לא חשוב שימשיכו לחשוב שזו תגלית שלהם, אם זה יבריא עוד כמה חולים אז כל הכבוד. העיקר הבריאות.

אנונימי/ת
16.07.2019, 07:17

ברכות על ההישג, אבל כמה חבל שאת מה שיודע כל נטורופת (עוד לפני שהתחיל ללמוד בעצם) תאמץ רק עכשיו הרפואה המערבית. חבל על כל מי שלא נהנה מהידע הזה עד עכשיו, אבל העיקר שהוא עכשיו ייושם- אני מקווה- על כולם.

16.07.2019, 08:27

פרופ אריה לוין, כבר שנים רבות חוקר את הענין ומטופליו הרבים,נמצאים כבר שנים ברמיסיה.האיש ראוי לכל הברכות,ונערץ על ידי ההורים והמטופלים

חברות התרופות ובצע הכסף של רופאים וקופות החולים הורגים את האנושות.

אנונימי/ת
16.07.2019, 13:47

האם ידוע על שיטה 6 שבעות ללא אוכל רגיל רק 6 בקבוקים של אינשור בכול יום ??

אנונימי/ת
16.07.2019, 17:13

למה דווקא בילדים?
אצל מבוגרים זה עובד אחרת?

שלום רב,
אודה לכם אם תודיעו לי היכן התפרסמו המחקרים של פרופ' לוין בנושא קרוהן
תודה

אנונימי/ת
17.07.2019, 07:10

כבר בשורה הראשונה של הכתבה זה נכתב.