• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

שירות לטיפול בבעיות מערכת העיכול על ידי השתלת צואה נחנך ברמב"ם

במרכז לטיפול וחקר המיקרוביום ברמב"ם מייצרים קפסולות מתרומת צואה מאדם בריא לטיפול בזיהום בקלוסטרידיום העמיד לאנטיביוטיקה

ד"ר מילנה פיטשני וד"ר חגי בר יוסף האחראים לשירות, עם הקפסולות במיוצרות ברמב"ם. צילום: פיוטר פליטר

קלוסטרידיום דיפיציל הוא חיידק הגורם לשלשולים מרובים ולפגיעה קשה באיכות החיים. בקשישים או באנשים שסובלים ממחלות נוספות – הקלוסטרידיום עלול להיות מסכן חיים. הרפואה מנסה להתמודד עם המחלה הזו עשרות שנים, אבל ככל שמטפלים יותר באנטיביוטיקה, החיידק נעשה עמיד יותר והזיהום חוזר. בשנים האחרונות התברר שהדרך להתמודד עם החיידק היא לגרום למיליוני החיידקים במערכת העיכול להיות באיזון.

אחת מדרכי הטיפול שנועדו להחזיר את האיזון במערכת העיכול ושנכנסה לשימוש במרכזים רפואיים בעולם היא השתלת מיקרוביום. הטיפול בהשתלות מיקרוביום או השתלות צואה (fecal - FMT microbiota transplantation) מקבל תנופה ברחבי העולם וכן בבתי חולים בארץ.

את המיקרוביום, אותם חיידקים טובים, מפיקים מצואה של אנשים בריאים שתורמים את המיקרוביום שלהם לטובת טיפול בחולים. הטיפול מאושר בארץ על ידי משרד הבריאות לחולים עם זיהום חוזר בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה (Recurrent Clostridium difficille infection - RCDI) העמיד לטיפול אנטיביוטי.

אחת הדרכים לצרוך את המוצר המבריא הזה היא על ידי בליעת קפסולות/ כמוסות. לאחרונה נחנך במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה שירות לטיפול בבעיות קשות במערכת העיכול על ידי השתלת צואה. טיפול בהשתלות מיקרוביום - בבליעת קפסולות המיוצרות ברמב"ם, בהזלפה לתוך מערכת העיכול או בחוקן - מיועד לחולים עם זיהום חוזר בקלוסטרידיום, אשר אינו מגיב לטיפול אנטיביוטי.

ברמב"ם מייצרים את הקפסולות מתרומת צואה מאדם בריא, שעבר סינון קפדני לבדיקת ההיסטוריה הרפואית שלו. את המוצר הגולמי מעבדים ומנקים והופכים לקפסולות לבנות תמימות למראה, שמכילות אבקה שלא מזכירה בשום דרך, אופן וריח את חומר הגלם המקורי – אבל מכילה בתוכה מיליוני חיידקים טובים שמטרתם להחזיר את האיזון למערכת העיכול הפגומה של החולים.

במרכז לטיפול וחקר המיקרוביום ברמב"ם מציינים כי על פי מחקרים, טיפול בהשתלות מיקרוביום יעיל ב-90% ממקרי ה-RCDI. כל אדם בריא, מגיל 18 עד 60, יכול לתרום צואה. השתתפות כתורם כוללת ראיון אישי, מילוי שאלון, הערכת משקל וגובה ובדיקות מעבדה (דם וצואה) לזיהוי מזהמים והפרעות רפואיות שנמצאו קשורות לחיידקי המעי.

לאחרונה אושפזה ברמב"ם אישה בת 85 שסבלה מאירוע חוזר שלישי של זיהום בקלוסטרידיום לאחר טיפול אנטיביוטי כושל. החולה נטלה קפסולות שיוצרו ברמב"ם ולאחר מספר ימים שוחררה לביתה כשהיא חשה בטוב, ללא שלשולים וללא תופעות לוואי כלל.

"אנו מתחילים עידן חדש ברמב"ם בהתמודדות עם חיידקים עמידים", ציינו ד"ר מילנה פיטשני, החוקרת העומדת בראש השירות וד"ר חגי בר יוסף ממחלקת גסטרו במרכז הרפואי רמב"ם.

נושאים קשורים:  השתלת צואה,  בית החולים רמב"ם,  ד"ר מילנה פיטשני,  ד"ר חגי בר יוסף,  עמידות לאנטיביוטיקה,  חדשות,  קלוסטרידיום דיפיצילה
תגובות
21.06.2019, 10:12

האם אתם עושים גם השתלות צואה לטיפול בGVHD של מערכת העיכול? והאם יש הצלחות? אשמח לשמוע..

האם מתאים להתערבות בקרוהן, במאי רגיז?

בהצלחה למחלקה.
השתלת צואה בוצעה כבר עי הסינים במאה ה 14. גם בצפון אפריקה נהגו במשך מאות שנים לטטפל בהצלחה עם צואת גמלים לחולי מעיים.
מסתבר שהשתלת צואה יעילה גם כטיפול במחלות אוטו אימוניות.

22.06.2019, 09:34

מה ההבדל בין הקפסולה הזאת לכל קפסולות המיקרוביוטיקה הרבים שיש על המדף כבר שנים רבות ?