• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

המרכז הרפואי מאיר: תאי גזע הושתלו בחולי קרוהן הסובלים מפיסטולות חמורות

תאי הגזע משפיעים על המערכת החיסונית באזור הפיסטולה ומסייעים בריפויה ובהגעה לרמיסיה | הטיפול נעשה לראשונה שלא במסגרת מחקר בחולים קשים שלא הגיבו לטיפולים אחרים

ד"ר איאן וייט, כירורג בכיר במחלקה כירורגית ב' ומומחה בניתוחים קולורקטאלים. "טיפול חדשני"

במרכז הרפואי מאיר הושתלו, לראשונה שלא במסגרת מחקר, תאי גזע בשלושה חולי קרוהן הסובלים בעקבות מחלתם מפיסטולות באזור פי הטבעת. התאים היו ממקור שאיננו עצמי: תאי שומן הנאספים בשאיבות שומן קוסמטיות.

בית החולים מסר כי הטיפול מהסוג הזה הוא חדשני. תאי הגזע משפיעים על המערכת החיסונית באזור הפיסטולה ומסייעים בריפויה ובהגעה לרמיסיה ביותר ממחצית החולים. הטיפול ניתן לחולים קשים שלא הגיבו לטיפולים אחרים.

פרטים נוספים על ההליך מסר ד"ר איאן וייט, כירורג בכיר במחלקה כירורגית ב' ומומחה בניתוחים קולורקטאלים שביצע את הפרוצדורה: "חולה אחד, בן 43 סובל שנים רבות מקרוהן ופיסטולות פרי-אנאליות חמורות. עבר ניתוחים רבים כדי לנקז אבצסים ונסיונות כירורגיים ותרופתיים לנקז ולסגור את הפיסטולות הרבות. מיותר לציין שמצב זה גורם לו למצוקה יומיומית רבה ולפגיעה משמעותית באיכות החיים. התלונות המרכזיות הן כאבים עזים, הפרשות מוגלתיות מהפיסטולה, הצורך להיות בקרבת חדר שירותים, שימוש בחיתול או בפדים, פגיעה ביחסי המין ועוד.

"כשלושה חודשים אחרי השתלת תאי הגזע שבוצעה בדצמבר ניכרת כיום הטבה משמעותית במצב המטופל: הקלה בכאב, פחות הפרשות ואודם והפיסטולות מתחילות להתייבש ולהיסגר.

"ההשתלה השנייה נעשתה לאישה בת 50 עם מחלת קרוהן ופיסטולות קשות, הממוקמות רחוק מפי הטבעת. היא עברה חמישה ניתוחי אבצסים רק בשנה האחרונה וצרכה אנטיביוטיקה באופן קבוע, לעתים גם דרך הווריד בגלל חיידק עמיד. הטיפול החדשני ניתן אחרי שמיצינו חמישה טיפולים ביולוגיים שעזרו לזמן מוגבל או לא עזרו כלל. כעת היא מטופלת בטיפול ביולוגי נסיוני. אותה חולה ממעטת לצאת מהבית ונעזרת בגלגל כדי לשבת. היום, כחודש וחצי לאחר ההשתלה, מצבה השתפר. אין עדות לאבצסים והיא מרגישה פחות כאבים, ירידה בנפיחות וכן ירידה בהפרשות.

"ההשתלה השלישית נעשתה באישה בת 40 חולת קרוהן הסובלת משתי פיסטולות מורכבות, מפוצלות ועמוקות. היא לא הגיבה לטיפולים ביולוגיים ולא לניתוחים קודמים. הגיעה לטיפול החדש במטרה לנסות ולחיות חיים נורמליים, כאמא לילדים צעירים. ההשתלה נערכה לפני כשבועיים ועדיין אין תוצאות".

ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי מאיר: "פיסטולות פריאנאליות שכיחות במחלת קרוהן. הן גורמות לכאב, לתחלואה רבה, לאי נעימות ולירידה משמעותית באיכות החיים, לסבל ולמוגבלות בחולים. במקרים רבים תיתכן פגיעה בסוגרים הגורמת לאי שליטה ובריחת צואה. כתוצאה מכך, לסובלים מפיסטולות, שכיחות גבוהה של הפרעות נפשיות: חרדה, דימוי גוף ירוד ופגיעה בתפקוד המיני.

ד"ר תמנע נפתלי, סגנית מנהל מכון הגסטרו ב"מאיר". "פיסטולות פריאנאליות שכיחות במחלת קרוהן". צילום: דוברות "מאיר"

"פיסטולה כרונית וממושכת מעלה את הסבירות להופעת סרטן בפי הטבעת. לפיסטולות פריאנאליות מורכבות שיעורי תגובה נמוכים לתכשירים הקיימים. טיפול ניתוחי בפיסטולות מורכבות עלול לפגוע בסוגר פי הטבעת ולגרום לאי שליטה על הסוגרים. גם לאחר טיפול מוצלח, פעמים רבות, הפיסטולה חוזרת".

כמו כן ציינה ד"ר נפתלי כי במחקר פאזה III שהתבצע ב-49 בתי חולים בשבע מדינות אירופיות וישראל, הוכח כי התכשיר ALOFISEL י(Darvadstrocel) הוא טיפול יעיל ובטוח בפיסטולות פריאנליות מורכבות בחולים עם מחלת קרוהן שלא הגיבו לטיפולים הקונבנציונליים או ביולוגיים, או שניהם.

בתום 52 שבועות המחקר, 56.3% מהנבדקים הציגו רמיסיה משולבת - קלינית ורמיסיה כפי שנצפתה ב-MRI, מול 36% בלבד בקבוצת הביקורת.

תופעות הלוואי העיקריות שנצפו במהלך המחקר היו: אבצס אנאלי, כאב באזור הניתוח ופיסטולה אנאלית. תדירות תופעות הלוואי המקושרות לטיפול היתה נמוכה יותר בקבוצת המחקר מול קבוצת הביקורת.  לא נצפו תגובות חיסוניות המקושרות להיווצרות נוגדנים נגד תאי התורם.

התכשיר אושר לשימוש על ידי רשות התרופות האירופית EMA ומשרד הבריאות. כיום הוא מיובא עבור כל מטופל באופן אישי. חיי המדף שלו 48 שעות מרגע היציאה ממפעל הייצור במדריד והמסירה בבית המרקחת במרכז הרפואי שבו מתבצעת הפרוצדורה.

נושאים קשורים:  חדשות,  פיסטולות,  השתלת תאי גזע,  ד"ר איאן וייט,  ד"ר תמנע נפתלי,  בית החולים מאיר,  מחלת קרוהן
תגובות