• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

ירידה בשיעור ניתוחי קיצורי הקיבה בישראל בחמש השנים האחרונות

עם זאת, שיעור ניתוחי קיצורי קיבה בישראל עדיין גבוה יחסית למדינות אחרות

מדידת שומן. אילוסטרציה

על פי נתוני משרד הבריאות המתפרסמים הבוקר (ב') ב"ידיעות אחרונות" חלה בחמש השנים האחרונות ירידה עקבית במספר ניתוחי קיצורי הקיבה המבוצעים בישראל, וזאת בהשוואה לעלייה שחלה בנושא זה בתחילת העשור.

מהנתונים עולה כי בחמש השנים האחרונות (בין 2013 ל-2017) בוצעו בישראל 8,626 ניתוחים מסוג זה, לעומת 11,392 בתחילת התקופה. עם זאת מצוין בדיווח כי עדיין שיעור קיצורי הקיבה בישראל גבוה בשיעור ניכר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות שבהן אוכלוסיות גדולות: בגרמניה מבוצעים מדי שנה 5,000-3,000 ניתוחים כאלה ובאיטליה פחות מעשרת אלפים.

שלושה סוגי ניתוחי קיצור הקיבה המבוצעים בישראל הם: שיטת טבעת - מותקנת סביב החלק העליון של הקיבה, יוצרת בה כיס קיבה מוקטן ולא מאפשרת אכילה נוספת עד להתרוקנות הכיס; שיטת שרוול – כריתה חלקית של הקיבה; וניתוח מעקף קיבה.

על פי קריטריונים שקבע משרד הבריאות, ניתן לבצע ניתוח קיצור קיבה (בריאטרי) במבוגרים עקב השמנה חולנית, BMI מעל 40 ומעלה או BMI 35 עם מחלת רקע כמו סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, מחלת לב, בעיות פוריות או בעיה אורתופדית, ויש לעבור לפני ההחלטה על ביצוע הניתוח הערכה מקדימה אצל פנימאי או אנדוקרינולוג, פסיכולוג ודיאטנית או עובד סוציאלי.

כמו כן נקבעו כללים לגבי מי שלא ניתן לבצע את הניתוח: מי שסובל מהפרעות חרדה, אכילה בולמוסית ומי שנוהג להתעורר באמצע הלילה כדי "להסתער על המקרר". אלה, מומלץ, יש להפנות לטיפול אצל גורמי בריאות הנפש מאחר שניתוח לא יועיל בשינוי ההרגלים.

על פי הערכות אנשי המקצוע, בין הסיבות לירידה בשיעור הניתוחים: חלק מהמבקשים להינתח לא עברו את הוועדה המקדימה, הניתוחים כרוכים בסיבוכים שונים ולא נעימים וגם הבנה של המועמדים עצמם כי ניתוח שכזה איננו פתרון קסם וחלקם אף עולים שוב במשקלם בתוך חמש שנים מהניתוח ואף בתוך פרק זמן קצר יותר אם אינם מאמצים שינוי תזונתי ובאורח החיים.

נושאים קשורים:  ניתוח בריאטרי,  קיצור קיבה,  ניתוח שרוול,  חדשות,  BMI מדד מסת הגוף
תגובות