• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

מקרה מתועד ראשון בעולם: אדם חלה בהפטיטיס E של חולדות

הפטיטיס E של חולדות מצטרף לרשימת זיהומים כפתוגן חשוב שמסוגל לעבור מחולדות לבני אדם

חולדה במערכת ביוב. אילוסטרציה

מקרה מתועד ראשון בעולם: אדם חלה במחלה שכיחה בקרב חולדות – הפטיטיס E. החולה שנדבק בנגיף הוא בן 56, כך הודיעה אוניברסיטת הונג קונג. לא היה ידוע עד כה שמחלה זאת יכולה לעבור מחולדה לאדם, נמסר בהודעת צוות הרופאים והחוקרים שהיו מעורבים באבחון ובטיפול.

בעבר, בניסויי מעבדה, נמצא שהפטיטיס E של חולדות לא יכול לעבור לקופים והפטיטיס A אנושי לא יכול לעבור לחולדה, כך מסר פרופ' משנה קליני ד"ר סידהארט סרידר (Siddharth Sridhar) מאוניברסיטת הונג קונג, שהסביר כי קופים קרובים מאוד לבני אדם בהקשר לפגיעות ממחלות. הוא הדגיש בתדרוך לתקשורת שלשום (ו') כי הסיכון שבני אדם יחלו בהפטיטיס E של חולדה היה בהערכת חסר עד כה.

החולה פיתח את המחלה לאחר שעבר השתלת כבד בעקבות זיהום כרוני עם הפטיטיס B. הוא המשיך להראות גם לאחר ההשתלה סימנים א-נורמליים בתפקוד הכבד ללא סיבה ברורה. אין כל ספק שהמחלה לא הועברה אל המושתל מתורם הכבד וכמו כן היא לא הועברה במנות הדם שקיבל במהלך הטיפול.

רופאים שחקרו את המקרה מסרו כי בחקירה נתגלו סימנים של תגובה אימונית להפטיטיס E – מחלה ויראלית שכיחה מאוד בקרב בני אדם בעולם, אבל בדיקות נוספות, שכוונו לצורה האנושית של המחלה, היו שליליות.

בדיקה של רצף גנטי של הנגיף מחולל המחלה שבו נדבק אותו אדם העלתה הקבלה לצורת המחלה אצל חולדות. החולה קיבל טיפול אנטי-ויראלי ונרפא ו"לכן, בשלב הזה איננו יכולים עוד לאתר את הנגיף בדגימה קלינית כלשהי", הדגיש ד"ר סרידר.

הרופאים והחוקרים שביקשו לדעת כיצד המחלה עברה מחולדות לאדם מאמינים כי הוא לקה במחלה מחולדות ששרדו בגל אשפה בקרבת ביתו. "עתה, הפטיטיס E של חולדה מצטרף לרשימה של זיהומים כפתוגן חשוב שמסוגל לעבור מחולדות לבני אדם", הודיעו הרופאים.

הצוות בהונג קונג סבור כי האמצעי החשוב ביותר כדי לשלוט בסיכון הזה ולמנוע אותו הוא בהגבלת אוכלוסיית החולדות וכן פיקוח על כך כי בקרבת מגורים של בני אדם אין אשפה וזבל שמהם ניזונות החולדות.

פרופ' מרטין היברד (Hibberd), מומחה למחלות זיהומיות בבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון, שלא היה מעורב בחקירת המקרה, אמר: "לא נראה כלל שהנגיף יכול היה לעבור בין בני אדם", והוסיף כי אצל החולה מהונג-קונג, "המערכת החיסונית היתה מדוכאת בעקבות השתלת הכבד, מצב עם סיכון גבוה מאוד להידבק בזיהומים. אולם באופן כללי, אצל רוב בני האדם סוג המחלה הזה איננו שכיח ואצל רוב החולים שעוברים השתלות הרופאים לא ינסו לחפש את הנגיף המסוים הנ"ל כי אין לנו עדיין בדיקות סטנדרטיות לשם כך.

"זו דוגמה מוחשית ועכשווית שמחולל המחלה יכול להדביק בני אדם וייתכן שעלינו להתחיל לבחון יותר אפשרות זאת במיוחד אצל מי שהמערכת החיסונית שלהם מדוכאת עקב טיפולים שונים. נראה כי הנגיף היה קיים זמן רב".

פרופ' אמש אדליה (Amesh Adalja), חוקר בכיר במרכז ג'ונס הופקינס לבטיחות בריאותית, אמר לתקשורת בארה"ב: "רק משום שזה מקרה מתועד ראשון בעולם, אין זה אומר שזה מקרה ראשון אי פעם בהיסטוריה של המחלה שעברה מחולדה לבן אדם. לא מעט מחלות זיהומיות נמצאות במצב של היעדר אבחון או באבחון שגוי".

עוד ציין פרופ' אדליה כי "לנגיף ההפטיטיס E של חולדות חתימה גנטית שונה מזן הנגיף שפוגע בבני אדם, ולכן קרוב לוודאי שנושא זה לא יאובחן בבדיקה שגרתית. אולם, מאחר שזן הנגיף מצוי בחולדות בכל העולם, הגיע אולי הזמן לפתח בדיקות לאבחון של זני הנגיף הזה כדי לפתור תעלומות לגבי מקרים של הפטיטיס E שלא נמצא להם הסבר. לבני אדם רבים יש הפטיטיס וסוג המחלה ידוע וברור בהתאם לתסמינים שלה. אלא שאלה שליליים לבדיקות כאשר אין מדובר בזנים האנושיים המוכרים. החתימה הגנטית של הנגיף במקרה שדווח עתה עברה כנראה שינוי וכך נוצרה האפשרות להדביק בני אדם".

הפטיטיס, דלקת של הכבד, מופיעה בצורות שונות שנגרמות על ידי נגיפים שונים. השכיחות ביותר הן הפטיטיס A,יB ו-C והן מתפשטות או בגלל מזון ומים מזוהמים או דם מזוהם ונוזלי גוף, בהתאם לנגיף.

הצורה האנושית של הפטיטיס E עוברת באופן טיפוסי דרך מים מזוהמים. הערכת ה-WHO: כ-20 מיליון בני אדם חולים במחלה בעולם ותסמיניה נראים מדי שנה ב-3.3 מיליון איש. ב-2015 גרמה המחלה לכ-44 אלף מקרי מוות - 3.3% מכל מקרי המוות מהפטיטיס נגיפי. בצורת המחלה בבעלי חיים, כך סבורים, חולים חזירי בר, חזירים ביתיים, איילים, חולדות ומכרסמים אחרים.

לרשימת עשר המחלות השכיחות שעוברות מבעלי חיים לבני אדם – ליחצו כאן.

נושאים קשורים:  הפטיטיס E,  מחלות ויראליות,  טיפול אנטי-ויראלי,  מחלות זיהומיות,  אבחון בחסר,  דלקת כבד,  חדשות,  מקרה נדיר
תגובות