• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

שינוי פרדיגמה באבחון וניטור מצבים קדם ממאירים של הקיבה

הנחיות קליניות ראשונות של המכללה האמריקאית לגסטרואנטרולוגיה מציגות מסגרת מובנית לאבחון, דירוג סיכון ומעקב אחרי מטופלים בסיכון לאדנוקרצינומה של הקיבה

אנדוסקופיה. צילום אילוסטרציה

המכללה האמריקאית לגסטרואנטרולוגיה (ACG) פרסמה לאחרונה את ההנחיות הקליניות הראשונות שלה בנושא אבחון וטיפול במצבים קדם-ממאירים של הקיבה (Gastric Premalignant Conditions - GPMC). המסמך מציע גישה מקיפה ומעודכנת המבוססת על ראיות מדעיות עדכניות.

ההנחיות, שנכתבו על ידי צוות מומחים בהובלת פרופ' דגלס מורגן מאוניברסיטת אלבמה, מתמקדות במצבים כגון גסטריטיס אטרופית, מטפלזיה מעיית של הקיבה, דיספלזיה ופוליפים אפיתליאליים מסוימים - כולם מהווים מצבים קדם סרטניים המגבירים את הסיכון להתפתחות אדנוקרצינומה של הקיבה.

עיקרי ההמלצות כוללים ניטור אנדוסקופי במרווחים של שלוש שנים לאנשים בסיכון גבוה, המוגדרים על פי מאפיינים היסטולוגיים, היסטוריה משפחתית של סרטן קיבה ומוצא ממדינות בעלות שיעור גבוה של המחלה.

ההנחיות מדגישות את חשיבות האנדוסקופיה באיכות גבוהה הכוללת ניקוי הולם של רירית הקיבה, ניפוח מספק, מיפוי שיטתי של אזורי הקיבה ותיעוד צילומי מקיף. מומלץ לבצע דיגום שיטתי של רירית הקיבה לפי פרוטוקול סידני מעודכן, עם מכלים נפרדים לדגימות מהאנטרום/ אינקיזורה ומהקורפוס.

נקודה מרכזית נוספת בהנחיות היא ההמלצה החזקה לבדיקה וטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי בכל המטופלים עם GPMC, שכן מיגור החיידק מפחית משמעותית את הסיכון להתקדמות לסרטן וכן את הסיכון לסרטן מטכרוני לאחר הסרת סרטן מוקדם.

עבור נגעים דיספלסטיים עם שוליים נראים, ההנחיות ממליצות על כריתה אנדוסקופית, תוך הפניה למרכזים מתמחים עם ניסיון רב בביצוע דיסקציה תת רירית אנדוסקופית (ESD). לאחר כריתה מוצלחת של דיספלזיה, יש להמשיך במעקב אנדוסקופי לאורך זמן.

המסמך מתייחס גם לנושאים ייחודיים כמו גסטריטיס אוטואימונית ופוליפים אפיתליאליים של הקיבה וממליץ על הסרה אנדוסקופית של כל האדנומות של הקיבה, ללא קשר לגודלן, כדי למנוע התפתחות דיספלזיה וסרטן מוקדם.

הנחיות אלו מייצגות שינוי פרדיגמה בטיפול במצבים קדם ממאירים של הקיבה ומספקות לראשונה מסגרת מובנית לאבחון, דירוג סיכון ומעקב אחרי מטופלים בסיכון. המחברים מדגישים את הצורך במחקר נוסף, במיוחד בתחום של סריקה אופורטוניסטית לסרטן קיבה באוכלוסיות בסיכון גבוה, וכן עבור פיתוח סמנים ביולוגיים חדשים.

נושאים קשורים:  סרטן הקיבה,  גסטרואנטרולוגיה,  מצב קדם סרטני,  חדשות,  הנחיות,  אנדוסקופיה
תגובות