מחקר חדש שנערך במכוני הגסטרו של אסותא מרכזים רפואיים מצא הבדלים מובהקים בין גברים לנשים בהתוויות לקולונוסקופיה ובממצאי הבדיקה. הממצא המרכזי של המחקר הוא שגברים נמצאו בסיכון גבוה יותר לגילוי פוליפים, מחלת סעיפים, קוליטיס כיבית, מחלת קרוהן וסרטן קולורקטלי בהשוואה לנשים. המחקר התפרסם בגיליון החדש בכתב העת AMR של אסותא.
עוד בעניין דומה
מטרת המחקר היתה להעריך את ההבדלים בין נשים לגברים בהתוויות לקולונוסקופיה ובממצאי הבדיקה. החוקרים ביקשו לזהות גורמים התורמים להבדלים אלה ולפתח גישות ייעודיות עבור גברים ונשים לאבחון ולניהול של מחלות מערכת העיכול.
במחקר נמצא כי שיעור גילוי הפוליפים בקולונוסקופיה היה גבוה משמעותית בקרב גברים לעומת נשים (36.6% לעומת 25.4%). בנוסף, שיעור גילוי סרטן המעי הגס היה גבוה יותר בקרב גברים (0.5% לעומת 0.4%).
המחקר נערך על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר נעים אבו פריחה ממכון הגסטרו באסותא בבאר שבע והפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בנגב. המחקר היה רטרוספקטיבי ורב מרכזי וכלל ניתוח נתונים של 287,930 קולונוסקופיות שבוצעו בשבעה מכוני גסטרו של אסותא מרכזים רפואיים בין השנים 2016-2022. החוקרים אספו נתונים דמוגרפיים, מידע על התוויות לקולונוסקופיה וממצאי הבדיקה מ-151,411 בדיקות בנשים ו-136,519 בדיקות בגברים. במקרים בהם מטופל עבר מספר קולונוסקופיות, רק נתוני הבדיקה הראשונה נכללו בניתוח.
הממצאים העיקריים של המחקר הראו כי מתוך כלל הקולונוסקופיות, 52.5% בוצעו בקרב נשים ו-47.5% בקרב גברים. לא נמצא הבדל מובהק בגיל הממוצע בין שתי הקבוצות, שעמד על 56 שנים. עם זאת, נמצאו הבדלים משמעותיים בהתוויות לביצוע הבדיקה ובממצאים.
בקרב נשים, נמצאו שיעורים גבוהים יותר של כאבי בטן (15% לעומת 9.9%), היסטוריה משפחתית של סרטן מעי גס (12.6% לעומת 11.4%), אנמיה (7.6% לעומת 4.9%), שינויים בהרגלי יציאות (4.3% לעומת 3.7%), עצירות (3.9% לעומת 2.2%) ושלשול (3.2% לעומת 2.4%). לעומת זאת, בקרב גברים, נמצאו שיעורים גבוהים יותר של דימום רקטלי (10.7% לעומת 7.8%), בדיקה חיובית לדם סמוי בצואה (9.5% לעומת 7.8%), ירידה במשקל (1.5% לעומת 1.3%), מעקב אחרי פוליפים (10.9% לעומת 7.1%) ובדיקות סקר (23.4% לעומת 20.6%).
החוקרים מצאו גם הבדלים באיכות הכנת המעי לבדיקה. איכות ההכנה היתה טובה או מצוינת בקרב 71.4% מהנשים לעומת 65.6% מהגברים.
בבחינת ממצאי הקולונוסקופיה נמצאו הבדלים בין גברים לנשים בשכיחות של מחלות מעי דלקתיות. לצד השיעורים הגבוהים של גילוי פוליפים אצל גברים (36.6% לעומת 25.4% אצל נשים), נמצאו שיעורים גבוהים אצל גברים גם של מחלת סעיפים (דיברטיקולוזיס) (14.9% לעומת 12.8%), קוליטיס כיבית (1.6% לעומת 1.5%), מחלת קרוהן (1.5% לעומת 1.3%) וסרטן קולורקטלי (0.5% לעומת 0.4%).
החוקרים מציינים כי ההבדלים בין המינים שעלו במחקר יכולים לנבוע ממגוון גורמים, כולל הבדלים במבנה הגוף, שכיחות שונה של מחלות מסוימות וגורמי סיכון שונים כמו עישון, השמנת יתר, דיאטה וצריכת אלכוהול. הם מדגישים כי חלק מגורמי הסיכון, כמו עישון וצריכת אלכוהול, שכיחים יותר בקרב גברים.
ד"ר אבו פריחה וצוותו מדגישים כי ממצאי המחקר מצביעים על הצורך בגישות מותאמות מגדר באבחון וטיפול במחלות מערכת העיכול. הם ממליצים לרופאים להביא בחשבון את ההבדלים הללו בעת קבלת החלטות על הפניה לקולונוסקופיה ובמתן הסברים למטופלים.
הכותבים מסכמים וכותבים כי "במחקר זה נמצאו הבדלים מובהקים בין גברים לנשים בהתוויות לקולונוסקופיה ובממצאים בעקבות ההליך. ממצאים אלה מדגישים את הצורך בזיהוי של גורמים התורמים להבדלים ופיתוח גישות ייעודיות עבור גברים ונשים לאבחון ולניהול של מחלות מערכת העיכול. כמו כן, חשוב לשקול הבדלים אלה בעת קבלת החלטות להפניה לפעולה וכן כאשר מספקים למטופלים הסברים."
עוד השתתפו במחקר: רויטל גוטרמן, רוחמה אלחיאני, ד"ר דניאלה מונטאנו, ד"ר ויטאלי דיזנגוף, ד"ר אברהם יצחק וד"ר אלכסנדר פיש.