החיידק הפרוביוטי לקטוקוקוס לקטיס (Lactococcus lactis) מוכר בזכות היתרונות הבריאותיים שלו בבני אדם. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Gut, ביקשו חוקרים לבחון את תפקידו של לקטוקוקוס לקטיס בסרטן המעי הגס.
עוד בעניין דומה
החוקרים העריכו את השכיחות של לקטוקוקוס לקטיס בחולים עם סרטן המעי הגס (n=489) ובמטופלים בריאים (n=536). החיידק בודד מצואה אנושית בריאה ואומת באמצעות ריצוף גנום שלם. ההשפעה של לקטוקוקוס לקטיס על יצירת הגידולים נחקרה בעכברים טרנסגניים חיוביים למוטציה בגן APCי(adenomatous polyposis coli) (Apc Min/+) ובעכברים עם סרטן המעי הגס שנגרם על ידי קרצינוגן (Carcinogen-induced - CRC). כמו כן, המיקרוביוטה בצואה נותחה באמצעות ריצוף מטא-גנומי. חלבונים פוטנציאליים אופיינו על ידי ננו-כרומטוגרפיית נוזל בשילוב ספקטרומטריית מסה. בנוסף, ההשפעות הביולוגיות של מדיום הגידול של לקטוקוקוס לקטיס (HkyuLL 10-CM) והחלבונים הפעילים שלו נבדקו בתאי סרטן מעי גס אנושיים, אורגנואידים שמקורם במטופלים ובעכברי קסנוגרפט (xenograft).
תוצאות המחקר הדגימו כי רמות החיידק לקטוקוקוס לקטיס בצואה של חולי סרטן המעי הגס (CRC) היו נמוכות. כמו כן, זן חדש של לקטוקוקוס לקטיס בודד מצואה אנושית ונקרא HkyuLL 10. החוקרים הוכיחו כי תוספת של HkyuLL 10 מעכבת את יצירת הגידולים של סרטן המעי הגס בעכברי Apc Min/+, והאפקט מדכא הגידול הזה אושר עוד יותר בעכברים עם סרטן מעי גס שנגרם על ידי קרצינוגן. יתר על כן, אפיון של המיקרוביוטה גילה עלייה במינים פרוביוטיים, כולל לקטובצילוס ג'ונסוני (Lactobacillus johnsonii), בעכברים שטופלו עם HkyuLL 10. בנוסף, מדיום הגידול של HkyuLL 10 עיכב באופן מובהק את הצמיחה של תאי סרטן מעי גס אנושיים ואורגנואידים שמקורם במטופל. אפקט מגן זה יוחס לחלבונים שהופרשו על ידי HkyuLL 10, כאשר אלפא-מנוסידאז (α-mannosidase) זוהה כחלבון הפעיל. יתר על כן, ההשפעה האנטי-גידולית של אלפא-מנוסידאז הודגמה בתאי סרטן מעי גס ואורגנואידים אנושיים, והמתן שלו הפחית באופן מובהק את צמיחת הגידול בעכברי קסנוגרפט.
החוקרים מסכמים כי HkyuLL 10 דיכא את יצירת גידולי סרטן המעי הגס בעכברים על ידי שחזור המיקרוביוטה במעיים והפרשת החלבון הפונקציונלי אלפא-מנוסידאז. לכן, מתן HkyuLL 10 עשוי לפעול כאמצעי מניעה נגד סרטן המעי הגס.
מקור: