• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

1.5 מיליון שקל מענק לפיתוח בדיקת זיהוי מהירה של הליקובקטר פילורי

מענק רשות החדשנות ניתן לפרופ׳ אבי פרץ מהמרכז הרפואי צפון ול-ADOR Diagnostics | המטרה: בדיקה מולקולרית מהירה מדגימת רוק או דגימה מהקיבה לזיהוי מהיר של החיידק ועמידותו לאנטיביוטיקה

פרופ' אבי פרץ, מנהל המחקר, האקדמיה והחדשנות במרכז הרפואי צפון (פוריה). צילום: דוברות ביה"ח

רשות החדשנות תעניק 1.5 מיליון שקל לפרופ׳ אבי פרץ מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן והמרכז הרפואי צפון (פוריה) ולחברת ADOR Diagnostics, העוסקת בפיתוח ושיווק של טכנולוגיות וייצור ערכות לזיהוי מחלות מיקרוביולוגיות, לטובת קידום מחקר לזיהוי מהיר של חיידק הליקובטר פילורי.

המענק ניתן כחלק ממענקי הרשות למסחור ידע ממוסד מחוקר לתאגיד תעשייתי, שמטרתו להעביר ידע מהאקדמיה לתעשיה, כחלק מרצון הרשות לקדם רעיונות ומחקרים של חוקרים ולא להשאיר אותם במעבדה או כמאמר מדעי ולהביא אותם לפיתוח ממשי.

המענק הנוכחי נועד לפתח בדיקה מהירה לזיהוי חיידק הליקובקטר פילורי שגורם לדלקת בקיבה ועלול גם לגרום לסרטן בקיבה, על בסיס טכנולוגיית זיהוי מולקולרית ייחודית של חברת ADOR. החיידק נחשב לאחד מהנושאים המטרידים את עולם הרפואה כיום, ואיגוד הבריאות העולמי אף סימן אותו כחיידק שצריך לפתח ולקדם את המחקר לגביו כיוון שהוא פיתח עמידות לאנטיביוטיקה.

המטרה של פרופ׳ פרץ, מנהל מערך האקדמיה, החדשנות והמחקר במרכז הרפואי צפון, היא לפתח בדיקת מולקולרית מהירה מדגימת רוק או בדיקת דגימה מהקיבה ובכך בזמן קצר יוכל הרופא לזהות אם יש למטופל חיידק, האם מדובר בחיידק שמסוגל להתפתח לסרטן קיבה ומהי העמידות שלו לאנטיביוטיקה. כלומר, בדיקה אחת מהירה תחסוך כמה בדיקות ותספק מידע שעד כה לא היה זמין.

במעבדה למיקרוביולוגיה במרכז הרפואי צפון עוקבים במשך שנים אחרי עמידות החיידק לאנטיביוטיקה ואחרי התפתחותו. פעילות המעבדה והמאמרים המדעיים של פרופ׳ פרץ בנושא הם אחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על קביעת מדיניות הטיפול בחיידק בישראל על ידי משרד הבריאות.

״המענק החשוב צפוי לסייע ולתמוך המאמצים שלנו להילחם בחיידק", מסר פרפו' פרץ. "מדובר במענק ראשוני שיוביל לעוד כספים רבים שיוזרמו לטובת קידום המחקר. הצלחת המחקר שלנו תוביל לשינוי התפיסה הטיפולית, כי המטופל יגיע לבדיקה אחת, אבל היא תשנה את המעקב של הרופא המטפל לפי התוצאות. כך נוכל לדעת במהירות מהו הטיפול הנכון ביותר למטופל ואיך לטפל בעמידות החיידק במקום להעמיס עליו אנטיביוטיקה רבה ללא תועלת״.

ד"ר ערן זהבי, מנכ"ל חברת ADOR: ״מחקר זה הוא אבן דרך חשובה בפיתוח והשמת הטכנולוגיה של החברה שפיתחה מערכת, יחידה מסוגה כיום, לזיהוי מולקולרי של גורמים רבים במקביל, עם יכולת לזהות בצורה ודאית נגיפים, חיידקים, פטריות, ביומרקרים ועוד, בו זמנית. המערכת המולקולרית מבוססת על טכנולוגיה של הגברה איזותרמאלית, שהמומחים העולמיים מאמינים שהיא התחליף העתידי ל-PCR. המערכת, הקרויה NATLAB, מספקת תוצאות מלאות בתוך פחות משעה ומאפשרת התחלת טיפול מיידי.

"בית החולים פוריה יהיה הראשון בעולם לבצע הפעלה מחקרית קלינית של המערכת ואחריו, עוד השנה, בתי חולים באירופה, כמו גם מרכזי מחקר בארה"ב".

נושאים קשורים:  פוריה,  מרכז רפואי צפון,  מענק מחקר,  פרופ׳ אבי פרץ,  ADOR Diagnostics,  מחקר ופיתוח,  מיקרוביולוגיה,  הליקובקטר פילורי
תגובות
אנונימי/ת
14.08.2024, 18:53

הטכנולוגיה מעניינת אך נראה לי שבחירת היישום לא מוצלחת.
א. אם מדובר בזיהוי מהיר מביופסיה מהקיבה, יתכן והזיהוי יהיה מהיר אבל הפעולה עצמה פולשנית ויקרה, ולא מהירה בכלל. החידוש כמובן הוא בזהוי עמידות לאנטיביוטיקה, כי זיהוי מהיר של החיידק כבר קיים שנים ארוכות.
ב. אם מדובר בזהיו מדגימת רוק, יש הסתברות גבוהה לזיהוי החיידק שנמצא בפה, מה שלא מעיד בוודאות שיש חיידק בקיבה.