Ustekinumabי(Stelara) הוא נוגדן מונוקלונלי המכוון לתת-יחידת p40 של הציטוקינים IL-12 ו-IL-23, אשר נוטלים חלק בתהליך הדלקתי במחלות מעי דלקתיות. יעילות הטיפול בתרופה זו הודגמה בעבר במספר מחקרים אקראיים מבוקרים ובראשם מחקרי UNITIי(2). אשר הדגימו את יעילות התרופה בקרב חולי קרוהן נאיבים לטיפול כמו גם לאחר חשיפה לנוגדי TNF. בעקבות מחקרים אילו אושרה התרופה על ידי ה-FDA בספטמבר 2016. עם זאת, מספר גורמים, כגון קריטריוני הכללה קפדניים המשמשים במחקרים מסוג זה (randomized controlled trials) יכולים להגביל את אוכלוסיית החולים ואת יכולת ההכללה של תוצאות הניסוי לפרקטיקה הקלינית היום-יומית. נושא זה הוכח כרלוונטי במיוחד באוכלוסיות של מחלות מעי דלקתיות. לכן, מחקרים שמעריכים את היעילות בסביבה האמיתית (real-life) חשובים על מנת לספק מידע נוסף אודות יעילות קלינית שמאששת את התוצאות ובכדי להנחות החלטות טיפוליות.
במחקר הנוכחי (שחלקו מומן על ידי חברת יאנסן), נכללו 1,113 חולי קרוהן שטופלו ב-ustekinumab ובמעקב במשך חציון של 386 ימים. 88.7% מתוכם היו חולים אשר נחשפו בעבר לנוגדי TNF ו-65% לאחר חשיפה לשני טיפולים ביולוגים (רובם שני נוגדי TNF). בנוסף, כ-60% מהמשתתפים סבלו ממחלה מסובכת ומספר דומה היו לאחר ניתוח במעיים.
ממצאי המאמר מצביעים על כך שהטיפול היה יעיל בהשגת יעדי המחקר. שיעורי הפוגה קלינית מלאה לאחר 6 ו-12 חודשים היו 21% ו-40%, בהתאמה. שיעורי הפוגה נטולת סטרואידים, הפוגה אנדוסקופית והפוגה רדיוגרפית כעבור שנה של טיפול היו 32%, 39%, 30% בהתאמה.
אחד הממצאים המרכזיים במחקר היה כי הטיפול ב-ustekinuamb נותר יעיל גם לאחר חשיפה קודמת לנוגדי TNF. עם זאת, חשיפה קודמת הפחיתה את הסבירות להשגת הפוגה על ידי התרופה. היעילות הלכה וירדה ככל שהיתה חשיפה לתרופות רבות יותר. חשוב להדגיש כי הפסקת טיפול בשל אי סבילות לתרופה (לעומת כשלון ראשוני או אובדן תגובה), היתה גורם מנבא משמעותי הרבה פחות לחוסר יעילות.
בנוסף, בדק המחקר גם אופטימיזציה של מינון התרופה עבור חולים שסבלו מחוסר תגובה ראשוני או אובדן משני של תגובה. התוצאות הראו שהגדלת המינון, על ידי שימוש בצמצום מרווח הזריקות או חזרה על מנת העמסה תוך ורידית (או שילוב של שניהם), הצליחה לשחזר תגובה קלינית משמעותית ב-40%-50% מהמטופלים.
מבחינת בטיחות, נמצא כי הטיפול נסבל היטב ברוב החולים. שיעורי זיהומים חמורים ותופעות לוואי היו בדרך כלל נמוכים, ופרופיל הבטיחות בהשוואה למחקרים קודמים היה דומה לפלצבו. עם זאת, ראוי לציון כי 2.5% מהמטופלים סבלו מזיהום בקלוסטרידיום (למרות שקרוב למחצית מהם סבלו מזיהום זה גם בעבר עוד בטרם החלו שימוש בתרופה).
יתרונותיו של המחקר כוללים את גודל המדגם הגדול שלו, מה שהופך אותו למחקר התצפיתי הגדול ביותר בחולי קרוהן המטופלים בסטלרה, הכללת מספר מרכזים רפואיים מאזורים גיאוגרפיים שונים, מגוון חולים רחב (כולל מטופלים עם מחלה מסובכת), והכללת יעדים אובייקטיבים כמטרה.
עם זאת, יש כמה מגבלות אותן יש לקחת בחשבון בהסרת המסקנות עקב אפשרות של הטיות מחקריות. מעבר לחסרון המובנה של מחקר רטרוספקטיבי, גם הערכת התוצאים האובייקטיבים, כגון הפוגה אנדוסקופית ורנטגנית, הסתמכה על סקירת רטרוספקטיבית ומדידות פרטניות של כל רופא, שעשויות להיות סובייקטיביות. בנוסף, המחקר כלל בעיקר נתונים ממרכזי IBD שלישוניים, מה שעלול לשקף פחות אוכלוסית חולים כללית ולגרום להטייה.
בסך הכל, המחקר מספק תובנות חשובות לגבי היעילות והבטיחות של ustekinumab לטווח קצר וארוך בחולי קרוהן עם מחלה מורכבת כולל לאחר כישלון של קווי טיפול קודמים. נראתה יעילות במיוחד בחולים שקיבלו פחות תרופות (בעיקר נוגדי TNF) בעבר, מה שמצביע על היתרון של מתן מוקדם של התרופה (גם לאחר כשל ראשוני של תרופות אילו). בנוסף, הודגמה יעילותה של אופטימיזציה של המינון בשיפור משמעותי של התגובה לטיפול. תוצאות אילו, המבוססות על נתונים מהעולם האמיתי והיותן עקביות עם ניסויים קליניים קודמים, מהוות נדבך נוסף המאפשר לסייע בהחלטות הטיפוליות.
המידע מוגש בחסות ג'ונסון & ג'ונסון
המידע המוצג נתמך בפרסומים של מחקרים. אנא ראה/י ביבליוגרפיה רלוונטית.
למידע נוסף על סטלרה TMי(Ustekinumab) כולל התוויות הרשומות בישראל ותופעות לוואי יש לעיין בעלון לרופא באתר משרד הבריאות.
ספטמבר 2024 EM- 143882 V2.0
References:
1. Am J Gastroenterol. 2023 Feb 1;118(2):317-328
2. N Engl J Med 2016; 375:1946-1960