• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
מחקרים

האם ארלטיניב חד-שבועי מוריד עומס מחלה בחולים עם פוליפים במעי?

נמצא כי ארלטיניב במתן חד-שבועי מוריד באופן משמעותי את עומס המחלה הפוליפית במעי של נבדקים עם FAP, עם פרופיל תופעות לוואי נסבל

08.03.2023, 15:25
פוליפים במעי (צילום: אילוסטרציה)

מטופלים עם מחלת ריבוי פוליפיים משפחתי (Familial Adenomatous Polyposis - FAP) נמצאים בסיכון מוגבר לאדנומות בתריסריון ולהופעת סרטן. שילוב של סולינדאק וארלוטיניב הדגים בעבר יכולת בהפחתת עומס פוליפי בתריסריון, אך נמצא עם פרופיל תופעות לוואי (Adverse Events - AE) בעייתי. מטרת מחקר זה הייתה להעריך האם משטר טיפול שבועי עם ארלוטיניב משפר את פרופיל תופעות הלוואי, ללא פגיעה ביעילות של הטיפול מבחינת הורדת עומס הפוליפים, במטופלים עם FAP.

במחקר זה נכללו 46 נבדקים עם FAP, שגוייסו משמונה מרכזי סרטן אקדמיים בין התאריכים אוקטובר 2017 ועד ספטמבר 2019. הנבדקים נטלו 350 מ"ג ארלוטיניב פומי פעם בשבוע למשך שישה חודשים. התוצא העיקרי שנבדק היה שינוי באחוזים בעומס הפוליפים בתריסריון הקריבני (סכום הקטרים של הפוליפים) אשר הוערך בעזרת אנדוסקופ בבסיס ובתום תקופת הטיפול. תוצא עיקרי נוסף היה שיעור תופעות לוואי בדרגה 2-3. תוצאים שניוניים כללו: שינויים במספר הכולל של פוליפים בתריסריון ושינויים בעומס הפוליפים בדרכי העיכול התחתונות (עבור מטופלים שבדקו להם את מערכת העיכול התחתונה).

מתוך 46 הנבדקים שגוייסו למחקר (גיל ממוצע של 44.1 שנים [טווח של 18-68], מהן 22 [48%] נשים), 42 השלימו את משך הטיפול המלא ונכללו בניתוח הנתונים בשיטת per-protocol. תוצאות המחקר הדגימו כי עומס הפוליפים פחת באופן משמעותי לאחר שישה חודשי טיפול שבועי עם ארלוטיניב, עם שינוי ממוצא של -29.6% (רווח בר-סמך של 95%, -39.6% ועד -19.7%; p<0.0001). תוצאות דומות נצפו בניתוח לפי תת-קבוצות שהוגדרו לפי מחלת פוליפים מתקדמת בתריסריון (Spigelman 3) בבסיס (שינוי ממוצע של -27%, רווח בר-סמך של 95%, -38.7% ועד -15.2%; p<0.0001). דרגת המחלה לפי Spigelman לאחר ההתערבות פחתה עבור 12% מהנבדקים. גם מספר הפוליפים במערכת העיכול התחתונה פחת לאחר שישה חודשי טיפול (ירידה חציונית של -30.8%, טווח בין-רבעוני של -47.4% ועד 0%; p=0.0256). תופעות לוואי דרגה 2-3 דווחו עבור 71.7% מהנבדקים, ורק שני מטופלים חוו רעילות דרגה 3 שניתן לייחסה לטיפול.

מסקנת החוקרים הייתה כי במסגרת מחקר רב-מרכזי זה בו השתתפו מטופלים עם FAP, נטילה של ארלוטיניב אחת לשבוע למשך חצי שנה הביאה לירידה משמעותית בעומס מחלת הפוליפים בתריסריון וירידה בינונית בעומס הפוליפים במערכת העיכול התחתונה. בעוד שיעור תופעות הלוואי נותר גבוה, רוב המקרים היו מדרגה נמוכה ונסבלו היטב. ממצאים אלו תומכים בהמשך מחקר אודות היעילות של ארלוטיניב כטיפול יעיל ונסבל למניעת סרטן במטופלים עם מחלה פוליפית של מערכת העיכול עקב FAP.

מקור:

Samadder NJ, Foster N, McMurray RP, et al. Phase II trial of weekly erlotinib dosing to reduce duodenal polyp burden associated with familial adenomatous polyposis. Gut 2023;72:256-263.

נושאים קשורים:  מחקרים,  פוליפים,  FAP,  ארלוטיניב,  תופעות לוואי,  סרטן מערכת העיכול
תגובות