חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה ובית הספר לרפואה של הרווארד, יחד עם חוקרים ממוסדות רפואיים ברחבי סין, פרסמו מחקר לפיו נמצא קשר אפשרי בין שימוש קבוע במשלשלים לבין הסיכון של ללקות בדמנציה. עם זאת, מומחים הזהירו שמדובר במחקר מוקדם מאוד ויש לפרש אותו בזהירות. כך מדווח ה-CNN.
עוד בעניין דומה
עצירות משפיעה על כ-20% מהאוכלוסיה הכללית ועל כ-70% מהאנשים בדיור מוגן. רוב הסובלים מעצירות מטופלים באחת משתי גרסאות של משלשלים ללא מרשם. המחקר, שפורסם אתמול (ד') בכתב העת Neurology של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, מצביע על כך שקשר הדמנציה הפוטנציאלי מובהק במיוחד כשמדובר במשלשלים אוסמוטיים, השואבים מים לצואה כדי להפוך אותה לרכה יותר וקלה יותר למעבר במעיים. סוג המשלשלים השני, משלשלים ממריצים, מגביר את התכווצויות השרירים לאורך מסת הצואה.
המחקר כלל נתונים מדיווחים עצמיים מ-476,219 מבוגרים בני 40 ו-69 בבריטניה, במשך עשר שנים. בתחילת המחקר זיהו מחבריו את מצבם הבריאותי ומשתני אורח החיים של המשתתפים, כולל חשיפתם למשלשלים ללא מרשם. כ-3.6% מהמשתתפים דיווחו על שימוש בחומרים משלשלים ברוב ימות השבוע בארבעת השבועות הקודמים.
המשתמשים הקבועים הללו היו בסבירות גבוהה יותר נשים, בעלי השכלה נמוכה, סובלים ממחלה כרונית ולוקחים באופן קבוע תרופות אנטיכולינרגיות ואופיואידיות. "השכיחות של שבץ מוחי, לחץ דם גבוה, דיכאון, דירוג בריאות עצמי ירוד, וספיגת חוסמי תעלות סידן, סטטינים ותרופות סטרואידים, היתה גבוהה יותר בקרב משתמשים קבועים מאשר לא קבועים", צוין.
החוקרים מצאו כי בקרב 2,187 משתתפים אובחנה דמנציה מכל הסיבות - all-cause dementia, הכוללת מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית, עד סוף תקופת המחקר. שימוש קבוע בחומרים משלשלים היה קשור לסיכון גבוה יותר לדמנציה מכל הסיבות בעיקר במי שהשתמשו במספר סוגים משלשלים או במשלשלים אוסמוטיים.
דמנציה אובחנה ב-1.3% מהמשתתפים שהשתמשו באופן קבוע בחומרים משלשלים וב-0.4% מאלה שלא דיווחו על שימוש קבוע במשלשלים. ד"ר ריצ'רד איזקסון, נוירולוג במכון למחלות ניווניות של פלורידה, שלא היה מעורב במחקר, אמר שהממצאים מעניינים אך ספקולטיביים בלבד. לדבריו, "מחקר נוסף מוצדק כאן בהחלט כדי להשפיע באופן סופי על הפרקטיקה הקלינית".
החוקרים הציעו הסבר לממצא, שמתחיל בהרכב המיקרוביום. הם טענו שלמשלשל אוסמוטי יש השפעה מתמשכת על המיקרוביום והוא עלול להשפיע על ייצור של נוירוטרנסמיטורים הדרושים לתפקוד קוגניטיבי תקין. חומר משלשל אוסמוטי עלול גם להגביר את הייצור של רעלני מעיים, כתבו. משלשלים יכולים בנוסף לשבש את מחסום האפיתל, אשר מווסת את ספיגת החומרים התזונתיים ומסייע בהעברת החומרים הדרושים למערכת העצבים המרכזית.
ד"ר עלי רזאי, מנהל התכנית לתנועתיות GI במרכז הרפואי Cedars-Sinai, אמר שהוא סקפטי לגבי הממצאים ושהמחקר חסר מרכיב אחד עיקרי הדרוש כדי לשרטט במדויק קשר בין שימוש קבוע במשלשלים לדמנציה: מספיק נתונים.
"משלשלים אכן משנים את המיקרוביום, אך אין לנו נתונים המצביעים על כך שהשינויים הללו, הנגרמים על ידי המשלשלים, הם אותם שינויים שאנו רואים במחקר של דמנציה", אמר ד"ר רזאי, שלא היה מעורב במחקר. תקופת המחקר לא היתה ארוכה מספיק כדי להביא ראיות קונקרטיות".