מחלת קרוהן (Crohn’s Disease - CD) מופיעה במיוחד במדינות בהם מסגלים אורח חיים והרגלי תזונה מערביים. עם זאת, טרם ידוע מהם מרכיבי התזונה המעודדים דלקתיות של המעי במחלות מעי דלקתיות. במחקר זה החוקרים בחנו איך עליה בצריכת מאכלים עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות (Polyunsturated Fatty Acids - PUFA) הנפוצים בתזונה מערבית, הידועים כמעלי סיכון להתפתחות CD, משפיעים על דלקתיות מעי ומהלך המחלה.
עוד בעניין דומה
החוקרים שיערו כי התגובה לחלבונים לא מקופלים ופעילות אנטי-חמצונית של גלוטטיון פראוקסידאז 4 (Glutathione Peroxidase 4- PRX4), אשר נמצאים בתאי אפיתל של נבדקים עם CD, מפצה על הפרעה מטבולית המתעוררת על ידי צריכת PUFA בתזונה.
החוקרים בחנו מבחינה פנוטיפית ומנגנונית את הדלקת במעי המושרה על ידי תזונה מערבית עשירה ב-PUFA במודלים של עכבר המציגים עקה ברשת האנדופלסמטית (Endoplasmatic Reticulum - ER) הנובעת ממחיקה של Xbp1י(X-box binding protein1) או Gpx4 בתאי אפיתל של המעי (Intestinal Epithelial Cell - IEC). החוקרים בחנו את הקשר בין אורגנואידים בתאי אפיתל של CD אנושי וצריכת PUFA, כפי שהוערכו בעזרת שאלון תזונתי או בבדיקה מטבולומית של הצואה, לבין מהלך קליני של המחלה בשתי עוקבות נבדלות של מטופלים עם CD.
ייתכן כי עודף PUFA בתזונה מערבית מעוררת עקה ב-ER, מה שמוביל לדלקת של המעי הדק בעכברים מסוג Xbp1-/IEC- או Gpx4+/IEC-. תוצאות המחקר הדגימו כי PUFA מסוג אומגה 3 ואומגה 6 הפעילו את החיישן IRE1αי(inositol-requiring enzyme 1α) ב-ER דרך זיהוי אפיטופים חמצוניים על ידי TLR2י(Toll Loke Receptor 2). הפעלה של IRE1α על ידי TLR2 הובילה לייצור כימוקינים בתיווך PUFA שגורם לדלקת מעי דק. באנשים עם CD פעיל, PUFA מסוג אומגה 3 ו-6 עוררו ייצור כימוקינים על ידי תאי אפיתל, ובמקביל המטופלים ביטאו עקה חמצונית תואמת בסרום. צריכה משוערת של PUFA נמצא קשור לפעילות קלינית וביוכימית של המחלה בעוקבה של 160 נבדקים עם CD. ממצאים אלו אוששו על ידי ניתוח מטבולומי עצמאי של 199 דגימות צואה של מטופלים עם CD.
מסקנת החוקרים הייתה כי ישנה עדות לרעיון כי דלקת מטבולית מתווכת PUFA יכולה להחמיר את מהלך מחלת ה-CD בבני אדם. ממצאים אלו מספקים בסיס לטיפול תזונתי ממוקד עבור CD.
מקור: