דלקת כיבית של המעי הגס (UC) בילדים מאופיינת בשיעורים נמוכים של הפוגה ממושכת (sustained remission) ובהתפשטות תכופה של המחלה גם כאשר מושגת הפוגה קלינית תחת טיפול. פעילות אנדוסקופית בדרגה בינונית עד חמורה מהווה גורם סיכון לחזרת המחלה, כאשר חסרות ראיות פרוספקטיביות בנוגע לריפוי רירי מוקדם או לנוכחות דלקת לאחר הפוגה בקרב ילדים.
עוד בעניין דומה
בכתב העת Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition פורסם מחקר שמטרתו להעריך האם קיומה של דלקת משמעותית שכיח גם לאחר הפוגה קלינית, כדי לבחון האם דלקת זו עשויה להסביר את שיעורי החזרה הגבוהים בקרב ילדים הסובלים מדלקת כיבית של המעיים.
במסגרת המחקר הוגדרה דלקת כיבית של המעיים עם הפוגה קלינית ככזו עבור ציון pediatric UC activity index ((PUCAI <10, והוערכה באופן פרוספקטיבי בעזרת בדיקה אנדוסקופית להערכת הריפוי הרירי 3-5 חודשים לאחר שתועדה הפוגה. כל מקטע הוערך וקיבל ציון Mayo באופן סמוי על ידי גסטרואנטרולוג מבוגרים תוך שימוש בקריה מרכזית. מטופלים שהיו תסמיניים עוד בטרם סיגמואידוסקופיה לא נכללו במחקר. הערכת ההפוגה הממושכת נעשתה באופן רטרוספקטיבי לאחר 18 חודשי מעקב.
לצורך המחקר נסקרו 42 ילדים, ומתוכם נכללו בו 28 ילדים שהיו בהפוגה קלינית רציפה בעת הסיגמואידוסקופיה. בבדיקה אנדוסקופית של הילדים ניתן ציון Mayo 0 ל-12/28 (42.86%) מהילדים, Mayo 1 ל- 2/28 (7.1%) ו-Mayo 2-3 ל-14/28 (50.5%). בקרב 23 מטופלים שהיו במעקב במשך 18 חודשים, נמצאה הפוגה ממושכת בקרב 6/12 (50.0%) בקרב מטופלים ציון Mayo של 0 עד 1 אל מול 2/11 (18.8%) בקרב מטופלים עם ציון Mayo 2 ו-3.
לסיכום, בקרב למעלה מ-50% מהילדים אצלם הוערך ריפוי הרירית 3-5 חודשים לאחר שהושגה אצלם הפוגה קלינית נמצאה מחלה אנדוסקופית, בעיקר דלקת בינונית עד חמורה Mayo 2 עד 3, שהייתה מקושרת עם שיעורים נמוכים יותר של הפוגה ממושכת.
מקור: