מחקרים

עמילאז לבלב ופפטידי עמילאז בעלי השפעה על הומאוסטזיס של גלוקוז במודל חזירים

השפעות חדשות של אנזימי לבלב אנטריים על משק הגלוקוז בגוף: ירידה בספיגת הגלוקוז הכוללת לדם וירידה בתגובה לאינסולין

המחקרים מדגישים את השפעת אנזימי הלבלב על מאזן הגלוקוז והתגובה לאינסולין. רמות גלוקוז בדם ורמת אינסולין בפלזמה נמדדו לאחר בדיקות סבילות גלוקוז (glucose tolerance tests – GTT), שנעשו במתן דרך הפה, דרך הוריד, או ישירות למעי. הניסוי בוצע ב-6 חזירים עם מערכת עיכול שלמה וב-12 חזירים שעברו ניתוח DJBי(duodenal-jejunal bypass).

החוקרים מצאו כי אצל החזירים בעלי מערכת העיכול השלמה, אנזימי הלבלב (קראון) שניתנו דרך הפה שעה לפני בדיקת ה-GTT, הורידו את רמות הגלוקוז בדם ב-GTT דרך הפה, ובבדיקת GTT לאחר ארוחה. כמו כן, אנזימי הלבלב הפחיתו את תגובת האינסולין בפלסמה במהלך ה-GTT גם במתן תוך ורידי וגם לאחר ארוחה.

בקבוצת החזירים שעברו DJB, רמת הגלוקוז בדם ורמת האינסולין בפלסמה היו גבוהות יותר לאחר GTT ישיר לחלק המעי הביליופנקראטי ש"נעקף", בהשוואה לרמות שנמדדו לאחר GTT במתן דרך הפה או במתן ישיר למעי ה"מחובר". עירוי של עמילאז או פפטידי עמילאז יחד עם גלוקוזה לחלק המעי הביליופנקראטי הורידו את רמות הגלוקוז בדם באותה קבוצה.

לסיכום, נתונים ראשוניים אלה מצביעים על השפעות חדשות, שאין במערכת העיכול (extra-digestive), של אנזימי לבלב אנטריים (ככל הנראה עמילאז או פפטידי עמילאז). השפעות אלו כוללות השפעה על משק הגלוקוז בגוף: ירידה בספיגת הגלוקוז הכוללת לדם וירידה בתגובה לאינסולין.

יכולת זו של אנזימי עיכול להפחתת ההיפרגליקמיה שלאחר ארוחה (Post-prandial) באופן שאינו תלוי באינסולין עשויה לסייע במניעת התפתחות השמנת יתר וסוכרת.

מקור: 

Experiments suggesting extra-digestive effects of enteral pancreatic amylase and its peptides on glucose homeostasis in a pig model
Pierzynowski S. G. et al. (2017) Nature Scientific Reports 7, 8628

נושאים קשורים:  מחקרים,  עמילאז,  אנזימי לבלב,  DJB,  גלוקוז,  אינסולין,  קראון
תגובות