מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את הערך האבחנתי והפרוגנוסטי של בדיקת רמות MMP-7י(matrix metallopeptidase-7) בדם להערכת אטרזיה ביליארית בקרב פעוטות עם עימדון מרה (cholestasis) לאחר השקת המעי לשער הכבד (hepatoportoenterostomy).
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו 100 פעוטות עם עימדון מרה (גיל 43.56 ± 1.97 ימים, מתוכם 62 זכרים) ורמות בילירובין ישיר מעל 1 מ"ג/דציליטר. מתוך כלל הפעוטות, 36 (36%) אובחנו באטרזיה ביליארית. החוקרים אספו את רמות ה-MMP-7 בדם במהלך ההערכה של עימדון המרה ושישה חודשים לאחר השקת המעי לשער הכבד וההערכה של הרמות נעשתה באמצעות תבחין ELISAי(enzyme-linked immunosorbent assay). החוקרים כימתו את הפיברוזיס בכבד באמצעות צביעת Picro Sirius של דגימות קולגן שנלקחו מ-81 פעוטות עם עימדון מרה.
החוקרים מצאו כי פעוטות עם אטרזיה ביליארית הציגו רמות גבוהות יותר של MMP-7 באופן מובהק בהשוואה לפעוטות ללא אטרזיה ביליארית באותו גיל ועם עימדון מרה (p< 0.0001). ניתוח ROCי (Receiver operating characteristic) הראה שרמות MMP-7 מעל 1.43 ננוגרם/ מיליליטר מנבאות אטרזיה ביליארית בקרב פעוטות עם עימדון מרה (דיוק אבחנתי, 88%).
תוצאות המחקר חשפו גם מתאם חיובי בין רמות MMP-7 בדם לבין החומרה של הפיברוזיס בכבד (P=0.0002). ניתוח הישרדות הראה שהתדירות של השתלת כבד הייתה גבוה יותר באופן מובהק בקרב פעוטות עם אטרזיה ביליארית ורמות MMP-7 גבוהות מ-10.30 ננוגרם/ מיליליטר בהשוואה לפעוטות עם רמות MMP-7 ≤ 10.30 ננוגרם/מיליליטר לאחר השקת המעי לשער הכבד (יחס הסיכונים: 4.22, P=0.02).
החוקרים הסיקו כי רמות MMP-7 בדם, המייצגות את חומרת הפיברוזיס בכבד ויכולות להימדד בצורה לא פולשנית, עשויות להקל על האבחנה של אטרזיה ביליארית בקרב פעוטות עם עימדון מרה. בנוסף, רמות ה-MMP-7 בדם לאחר השקת המעי לשער הכבד קשורות לצורך בהשתלת כבד בקרב פעוטות עם אטרזיה ביליארית.
מקור: