• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

דרישה בכנסת להצגת תוכנית לאומית חדשה למלחמה בהפטיטיס C

בדיון בוועדת הקליטה נמסרו פרטים על היקף הבעיה הרפואית בישראל ועל כך ש-75% מהנשאים אינם יודעים כי הם נושאים את הנגיף

"יש צורך בתוכנית לאומית למלחמה בהפטיטיס C", כך נקבע אתמול בדיון שקיימה (יום ג') ועדת הקליטה של הכנסת, בראשות ח"כ יואל רזבוזוב ("יש עתיד"). כמו כן, סוכם בוועדה על הקמת שדולה בכנסת שתעקוב אחר התקדמות הדיונים בנושא הזה. לוועדה הוצגו נתונים על היקף הבעיה הרפואית בישראל: כ-2% מהאוכלוסייה הבוגרת (בין 80 אלף ל-120 אלף תושבים) בישראל הם נשאים של הנגיף, ו-75% מהם אינם מודעים לכך.

פרופסור זיו בן-ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד ב"שיבא" ונשיאת "חץ" - האיגוד הישראלי לבריאות הכבד - מסרה בדיון כי 80% מכלל הנשאים הם מיוצאי ברית המועצות לשעבר; לדבריה, כ-20% מהנשאים יסבלו בהמשך חייהם משחמת הכבד, כשל בתפקודי הכבד וסרטן הכבד - אם לא יאותרו ויטופלו באופן מוקדם.

הדיון נערך לאחר שמשרד הבריאות הודיע שאין בכוונתו לבדוק את כלל האוכלוסייה בישראל לגבי סוגיית הנשאות להפטיטיס C "על מנת שלא ליצור פאניקה בציבור". בתגובה, אמר ח"כ רזבוזוב כי לכל אדם זכות מלאה לדעת אם הוא נשא של המחלה.

במהלך הדיון הדגישה פרופ' בן-ארי, כי "אם לא נטפל בבעיה כעת, בשנת 2020 אנו עלולים למצוא את עצמנו מתמודדים מול מספר גדול של אנשים שיפתחו סיבוכים, מה שעלול לגרום לעומס אדיר גם מבחינה כלכלית על מערכת הרפואה בישראל". היא הוסיפה כי משנת 2012 קיימות תרופות בסל הבריאות המביאות לריפוי מלא של המחלה (בעת גילוי מוקדם).

בדיון תקף ח״כ ניסים זאב (ש"ס) את משרד הבריאות: "אם הבדיקה עולה רק 32 שקל, מדוע שלא לבדוק את כולם?" אמר. "לא יכול להיות מצב שאדם יגיע לסכנת חיים ולא תזהו אותו. סדר העדיפות של משרד הבריאות הוא לא לדעת".

חוליו בורמן, מנכ"ל "חץ", אמר כי הוא דובר בשמם של "עשרות אלפי אנשים שמסתובבים עם פצצה מתקתקת בגופם. למערכת הבריאות יש את הכלים. וזכות האנשים לדעת. עד היום כל מי שגילה (את היותו נשא) עשה זאת באופן אקראי. אפשר למנוע ולוותר על הסבל של השתלות וסרטן. אפשר למנוע את זה".

פרופסור בן-ארי מסרה פרטי רקע על הפטיטיס C: דלקת הכבד הנגיפית, ציינה, היא כיום בעיה בריאותית ציבורית גלובלית המשפיעה על מיליוני אנשים מדי שנה. נתונים עולמיים מצביעים על כך שהעלות למערכת הבריאות בגין טיפולים בסיבוכי דלקת כבד נגיפית מסוג הפטיטיס C צפויה לעלות באופן דרסטי עד 2024. זאת למרות הירידה הצפויה במספר החולים. לדבריה, האבסורד הוא שבדיקה שעלותה כיום 32 שקל בלבד לכל אדם בקבוצות הסיכון, יכולה למנוע משבר כלכלי של מערכת הבריאות בעתיד. במודל מחקרי שבוצע בישראל נמצא שסריקה להפטיטיס C וטיפול כדאיים משיקולי עלות-תועלת.

נגיף ההפטיטיס C מועבר בעיקר באמצעות חשיפה לדם מזוהם דרך עירויים (דרך ההדבקה הייתה נפוצה עד 1992), זריקות מזוהמות, שיתוף במחטים ומזרקים, לעתים נדירות גם על ידי אם נשאית המעבירה את הנגיף לילוד ובאמצעות מגע מיני. לנגיף אין חיסון. הערכת ארגון הבריאות העולמי היא, כי כיום חיים בעולם כ-180 מיליון אנשים הסובלים מהמחלה. כ-130 מיליון הם נשאים כרוניים. כל שנה נדבקים בה עוד כ-4-3 מיליון בני אדם. הפטיטיס C אחראי לכ-50% ממקרי סרטן הכבד ולשליש מהשתלות הכבד במדינות המפותחות. במרבית המקרים (90%) המחלה היא ללא תסמינים או עם תסמינים מעטים. מדי שנה מתים ממנה כ-350 אלף איש.

עוד מסרה פרופסור בן-ארי, כי נתונים חדשים שנאספו בשנים האחרונות אודות מחלת הכבד הנגיפית הובילו להיערכות לאומית לעניין הזה במדינות רבות, ביניהן ארה"ב, צרפת, בריטניה ועוד.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן,  משרד הבריאות,  מחלות כבד,  שחמת הכבד,  האיגוד הישראלי לבריאות הכבד,  פרופ' זיו בן-ארי
תגובות