• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

המלצות חדשות של ה-WHO: טיפול תרופתי באיידס כמה שיותר מוקדם

היעד: להביא לכך ש-26 מיליון מאובחני HIV חיובי בעולם מתוך 34 מיליון נשאים יקבלו את התרופות - וההדבקה והתמותה יופחתו משמעותית

ארגון הבריאות העולמי (WHO), בעידוד הארגון הבינלאומי "רופאים ללא גבולות", פירסם בתחילת השבוע הנחיות לרופאים המטפלים בחולי איידס, הכוללות המלצות לרשום מוקדם ככל האפשר תרופות אנטי-ויראליות, ובעיקר את התרופה החדשה המכילה בהרכבה את הרכיבים הפעילים של שלוש תרופות קודמות לנטילה חד יומית.

לפני עשור רק כ-300 אלף חולי איידס בעולם השלישי קיבלו תרופות למחלה. היום – מעל ל- 9.7 מיליון

ה-WHO הדגיש, כי היעד הוא להביא לכך ש-26 מיליון בני אדם בעולם המוגדרים כ-HIV חיובי, יחלו לקבל את הטיפול הזה מוקדם הרבה יותר מכפי שהיה מקובל עד כה בארצות שבהן מחלת האיידס נפוצה במיוחד. כיום יותר מ-34 מיליון בני אדם בעולם מאובחנים כ-HIV חיובי, אבל רק 9.7 מיליון מהם מטופלים תרופתית.

ארגון הבריאות העולמי – שפירסם את ההנחיות בסיכום כנס בינלאומי בקואלה-לומפור בירת מלזיה - חותר לכך שעד 2025, תודות להרחבת הטיפול בנדבקים בנגיף האיידס, אפשר יהיה להגיע לירידה משמעותית נוספת בתמותה מהמחלה וגם לעצור את התפשטותה.

בהנחיות החדשות לרופאים נקבע שיש להתחיל במתן התרופה כאשר ספירת תאי הדם הלבנים CD4 במערכת החיסונית של החולה היא מתחת ל-500 ב-1 מילימטר-מעוקב דם. הנגיף תוקף ראשונה בגוף את תת הקבוצה הזאת של תאי הדם הלבנים. סף 500 מצביע על כך שהמערכת החיסונית של חולה איידס עדיין מספיק תקינה כדי להילחם בפולש הזר. 200 – פירושו שהוא בסיכון פאטאלי.

עד כה הסף המקובל בספירת תאי CD4 לתחילת מתן התרופות האנטי-ויראליות היה 350. לפני עשור עמד על 200. ניסויים קליניים שנעשו באחרונה הראו שהסיכון של מטופלים עם כמות של 500-350 תאי CD4 ב-1 מילימטר-מעוקב שטופלו תרופתית להעביר את הנגיף לאחרים ירד ב-96% לעומת אלו שהחלו לקבל את הטיפול הזה כאשר הכמות שלהם הייתה מתחת ל- 350 תאים. כמו כן ירד אצלם הסיכון בכ-60-50% להתקדמות במחלתם.

ה"ניו-יורק טיימס" דיווח בהקשר זה, כי רוב הרופאים והמדענים לעניין האיידס ממליצים עתה על תחילת הטיפול מיידית, ללא קשר במדד הכמותי של תאי ה-CD4. משום שהוברר חד משמעית שמטופלים אלו נוטים פחות להדביק אחרים וחיים יותר שנים. יש מקרים נדירים שאם המחלה מאובחנת מוקדם והטיפול התרופתי האגרסיבי מתחיל מוקדם, אזי בתוך שנה-שנתיים אפשר אפילו להפסיקו, הדגיש העיתון.

ארגון הבריאות העולמי הודיע עוד כי לגבי כמה תת-קבוצות באוכלוסיה, שקיים חשש לגבי התערערות מצב בריאותם עקב סכנת האיידס, נקבע שיש להתחיל במתן התרופות מיידית מהרגע שנעשתה האבחנה - אפילו ללא ספירת תאי CD4 אלו הם: מאובחני HIV חיובי שהם חולי שחפת פעילה או הפטיטיס B, כאלה שבני הזוג למין שלהם לא נדבקו, נשים הרות ומיניקות וילדים מתחת לגיל 5.

המאמצים המושקעים בעולם, בהיקף כספי כולל של כ-24 מיליארד דולר בשנה, במסגרת המלחמה באיידס, הביאו לכך לשינוי חיובי בתמונת-המצב לגבי המחלה: מאז נתגלה נגיף האיידס, לפני 30 שנה, מתו מהמחלה 25 מיליון בני אדם. ב- 2005 בלבד, שנת השיא, מתו 2.5 מיליון. ב-2010 מתו רק 1.8 וב-2011 – 1.7 מיליון. מגמת הירידה הזאת נמשכת.

לפני עשור רק כ-300 אלף חולי איידס בעולם השלישי קיבלו תרופות למחלה. היום – מעל ל- 9.7 מיליון. חמש יצרניות של תרופות-גנריות נענו לקריאת WHO ומספקות את רוב התרופות הזולות, כתרומות, ל-21 המדינות שבהן פועל "רופאים ללא גבולות" בנושא האיידס. ביניהן חברות תרופות מהודו, Gilead Sciences, ג'ונסון-וג'ונסון ו-ViiV שרוב מניותיה בידי גלקסו-סמית-קליין.

נושאים קשורים:  חדשות,  ארגון הבריאות העולמי,  נגיף HIV,  טיפול תרופתי,  ארגון רופאים ללא גבולות
תגובות