• יו"ר: ד"ר אורי סגול
  • מזכירה: ד"ר פביאנה בנימינוב
  • חברי ועד: ד"ר אמאני בשארה, ד"ר גיל בן יעקב, ד"ר דוד ירדני, ד"ר דורון בולטין, פרופ' מחמוד מחמיד
חדשות

לראשונה: ניתוח לפרוסקופי משולב בכימותרפיה בוצע ב"שיבא"

בית החולים הדגיש כי זו הפעם הראשונה ששיטה זו נוסתה בהצלחה בישראל; השיטה מיועדת לחולי סרטן עם גרורות מעטות בלבד

שיטת טיפול חדשה לחולי סרטן עם גרורות בחלל הבטן נוסתה במרכז הרפואי "שיבא", על ידי צוות בראשות פרופסור מרדכי גוטמן, מנהל כירורגית ב', ד"ר דן רוזין וד"ר אלכסנדר לבדב. בהודעה שמסר בית החולים אתמול צוין, כי זו הפעם הראשונה שבה בוצעה גישה לפרוסקופית חוקרת, שבה הופרדו כל איברי הבטן ושולבה בפרוצדורה הניתוחית כימותרפיה וטיפול מפחית תאים.

פרופ' מרדכי גוטמן (צילום: שיבא)

פרופ' מרדכי גוטמן (צילום: שיבא)

פרופסור גוטמן הסביר כי אחד המנגנונים הקטלניים ביותר להתפשטות סרטן המעי הגס הוא יצירת גרורות בחלל הבטן - גרורות פריטוניאליות. ההישרדות הצפויה במקרים אלו היא חמישה עד 12 חודשים. עד לאחרונה היו החולים מועמדים לטיפול תומך (פליאטיבי) בלבד. גם גידולי התוספתן נוטים ליצור פיזור צפקי, ויוצרים מצב שבו כל חלל הבטן מתמלא בגידולים. עד לאחרונה לא היה טיפול יעיל למצבים אלו.

חולים עם גרורות מעטות, שלא עברו הרבה ניתוחים קודמים, יכולים לעבור את הפעולה המשולבת הזאת בגישה הלפרוסקופית

בשנים האחרונות, בעקבות ההצלחה היחסית בטיפול כירורגי בגרורות בכבד, התפתחה תפישה חדשה: כריתה מרבית של השאתות הנראות לעין, או טיפול מפחית תאים, בהנחה שגם לאחר כריתה זו, קיימת עדיין מחלה שאירית נותרת. לכן, מתבצעת שטיפה של חלל הבטן בתרופות כימותרפיות בריכוז גבוה ובתנאי היפרתרמיה (כ-41 מעלות צלזיוס) - שיטה שמכונה Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (ובקיצור: HIPEC).

בעשור האחרון נרשמה עלייה תלולה בשימוש בשיטת טיפול זו, והיא מבוצעת כיום ברוב מרכזי הטיפול בסרטן המובילים בעולם. גם בשיבא היא מבוצעת בשגרה.

במסגרת שיטת הטיפול, החולים עוברים ניתוח המתחיל בסקירת בטן חוקרת בחתך אמצעי ארוך, דרכו מבצעים כריתת של כל הגידולים, ולעתים גם כריתת איברים בתוך הבטן. בתום החלק ה"כירורגי", מבצעים את הטיפול הכימותרפי בשיטה המכונה "קולוסיאום". בשיטה זו ההזלפה מתבצעת בצורה "פתוחה" המאפשרת מגע מיטבי של החומר הכימותרפי עם כל איברי חלל הבטן, תוך שמירה על טמפרטורה גבוהה, והגנה על הצוות מפני מגע עם החומר.

למעשה, לא כל החולים נזקקים לניתוח כה גדול. אצל חלק מהם היקף המחלה איננו גדול במיוחד. עם זאת, הם עדיין זקוקים לניתוח כולל HIPEC כדי למנוע הופעה עתידית של המחלה, מצב שעלול להיות מאוחר מדי. חולים אלו גם אמורים לעבור ניתוח בחתך גדול על מנת לחשוף את כל חלל הבטן ולעשות את הפעולה כנדרש.

ביוזמת פרופסור גוטמן הוחלט לבחון שיטה טיפולית שונה: חולים עם גרורות מעטות, שלא עברו הרבה ניתוחים קודמים, יעברו את הפעולה המשולבת הזאת בגישה הלפרוסקופית. החולה הראשון שנבחר לכך הוא בן 41, עם גידול של התוספתן. צוות כירורגית ב' ביצע לפרוסקופיה חוקרת, שבה הופרדו כל אברי הבטן ובוצעה סקירה ללא פשרות בדומה למה שהיה מתבצע בניתוח הפתוח. אזורים חשודים למחלה נכרתו, כמקובל. לאחר מכן, השתמשו בפתחים אלו להחדרת הצנרת הדרושה לביצוע ה-HIPEC. שלב זה בוצע בצורה זהה לגמרי לזה המבוצע בשיטת "הקולוסיאום". החולה החלים במהירות ושוחרר לביתו לאחר שלושה ימים בלבד ללא נקזים וללא תלונות.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן המעי הגס,  לפרסקופיה,  פרופסור מרדכי גוטמן,  סרטן התוסתפן,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות
רופא
17.06.2013, 15:05

אבדה הבושה. פרסום של גיבוב שטויות שעבר זמנם מוצג כחדשנות ולו רק ע"מ לקבל כותרת. מביש.

נורמן
27.01.2014, 15:03

לפני שכבר הספקתם לעשות מהאדון הצעיר שעבר את הניתוח המסובך במחלה הנוראה והאיומה הזאת גיבור אולי שכדאי לחכות קודם.תוך חצי שנה עד שנה המצב יכול להיות כבר אחר לגמרי והמחלה יכולה להתפשט שוב פעם כבר היו בעבר אלפי גיבורים כאלו שחשבו שיעשו ניתוח להסרת השאטות ועשו לאחר מכן כימותרפיה ומצבם הוטב ולאחר שנה עד 3 שנים מצבם נהפך להיות הרבה יותר גרוע מהפעם הראשונה.לומר את האמת לרופאים עדיין את המילה האחרונה בתחום האונקולוגיה והמחלה הארורה הזאת כל פעם מצליחה איכשהו להפתיע אותם מחדש.

שרה יסעור
17.07.2014, 15:44

האם הניתוח הזה מתאים גם לנשים עם גרורות סרטן שד בצפק ?
בניתוח לפרוסקופיה אבחנתית שעברתי לפני 7 חודשים נמצא אצלי פיזור פריטוניאלי של תאי סרטן שד מסוג lobular carcinoma.
בנתיים אני מטופלת בתרופה הורמונלית ולאחרונה גם ביולוגית ואין שיפור במצבי. יש החמרה.

שרה יסעור
03.10.2014, 21:08

שלום
האם הניתוח הזה יכול להתאים גם להסרת גרורות מסוג lobular carcinoma שהתפשטו לפריטונאום?

you could check here
29.05.2015, 05:58

one of our visitors not too long ago proposed the following website