חדשות

שני מחקרים חדשים: צריכת סוכר קשורה ישירות להופעת סוכרת סוג 2

אחד המחקרים מצביע גם על הקשר בין צריכת מזון עשיר בסוכר להשמנת יתר ויתר לחץ דם

שני מחקרים חדשים על הקשר שבין צריכת סוכר גבוהה לשכיחות סוכרת סוג 2, השמנת יתר ויתר לחץ דם בעולם, פורסמו בסוף השבוע שעבר ב-Public Health Nutrition וב-PLoSOne המקוון. המחקר הראשון נערך בבריטניה ובחן את קצב עליית המשקל במדינות העולם השונות על-פי פריטי המזון הנצרכים: דגני בוקר, סוכרים, שמני ירקות, פירות, ירקות בכלל, צריכת אלכוהול, שומן מהחי, בשרים, חלב, ביצים, דגים ופירות ים. המסקנה שעלתה מהמחקר היא שצריכת סוכרים קשורה ישירות לעודף משקל וליתר לחץ דם.

צילום תקריב של גבישי סוכרוז (מקור צילום: ויקיפדיה)

צילום תקריב של גבישי סוכרוז (מקור צילום: ויקיפדיה)

במחקר השני נמצא קשר ישיר בין צריכת סוכר וזמינות מוצרי מזון המכילים סוכר ב-175 מדינות, לשיעור מחלת סוכרת סוג 2 בהן. המחקר נערך באוניברסיטאות, ברקלי, סטנפורד וקליפורניה בסן-פרנסיסקו. המחקר החדש קושר סוכר באורח עצמאי לעלייה בתחלואת סוכרת. עד כה ההנחה הייתה שהשמנת יתר היא גורם מרכזי להתפתחות המחלה. נמצא כי צריכת 150קלוריות ליום שמקורן בסוכרים (שווה ערך לפחית אחת של משקה תוסס) קשורה בעלייה של 1.1% בסיכון לסוכרת סוג 2, גם בקרב מי שאינו סובל מהשמנת יתר (Obesity). במחקר נוטרלו גורמי סיכון כמו הזדקנות, חיים בסביבה עירונית ומצב כלכלי. החוקרים מצאו עוד כי סוכר משפיע באופן בלתי תלוי על התפתחות סוכרת. ככל שצריכת הסוכר עולה, גדל הסיכון להופעת המחלה, וככל שצריכתו קטנה, הסיכון פוחת.

על-פי הערכת WHO, עד שנת 2030 אוכלוסיית חולי סוכרת סוג 2 בעולם תגדל פי 2.14 בהשוואה ל-2010, מ-171 מיליון ל-366 מיליון נפש. "הארץ" דיווח הבוקר בהקשר זה, כי לפי ההערכות, כ-6.5% מכלל האוכלוסייה הבגירה (גילאי 70-20) בארץ הם חולי הסוכרת, ועל-פי הערכה שיעורם יגדל בשני העשורים הבאים עד ל-1.2 מיליון בקרב יותר מ-9 מיליון נפש ב-2030. בארה"ב ובגרמניה שיעור חולי הסוכרת כיום גבוה יותר (10.3% ו-8.9% בהתאמה).

נושאים קשורים:  חדשות,  יתר לחץ דם,  סוכרת סוג 2,  השמנת יתר,  צריכת סוכר
תגובות