Gastro-Esophageal Refluxי(GER) ואסטמה הן מחלות שכיחות בקרב ילדים, ובמקרים רבים ילדים חולי אסטמה סובלים גם מ-GER. GER עלול להתבטא גם בסימפטומים נשימתיים ללא סימפטומים גסטרואינסטינליים קלאסיים. בעבר שיערו כי GER לא מטופל עלול להיות גורם לשליטה בלתי מספקת במחלת האסטמה למרות טיפול בסטרואידים בשאיפה.
עוד בעניין דומה
Proton Pump Inhibitorsי(PPI) משמשים במקרים רבים לטיפול באסטמה שאינה נשלטת היטב, גם בהיעדר סימפטומי GER. בשנים 2000–2005 חלה עלייה משמעותית בשימוש ב-PPI בקרב ילדים.
בקרב מבוגרים, הטיפול ב-PPI מסייע לשיפור מצב האסטמה של מטופלים הסובלים מ-GER סימפטומטי, אך לא של מטופלים הסובלים מ-GER אסימפטומטי. במחקר פרוספקטיבי פתוח שכלל 44 ילדים הסובלים מאסטמה בדרגת חומרה בינונית ו-GER נמצא שיפור בסימפטומי אסטמה לאחר טיפול ב-esomeprazole במשך שנה. מחקר זה הוא מחקר מבוקר אקראית כפול סמיות אשר בחן את השפעתו של טיפול ב-PPI על מחלת האסטמה.
המחקר כלל 306 משתתפים בני 6–17 שאובחנו כסובלים מאסטמה, טופלו בסטרואידים בשאיפה (ללא שינוי בטיפול במהלך 8 שבועות טרם תחילת המחקר), ומחלתם לא נשלטה היטב למרות הטיפול (כלומר – נזקקו לטיפול בחסמי B פעמיים בשבוע או יותר, התעוררו משינה בשל סימפטומי אסטמה יותר מפעם בשבוע, נזקקו ל-2 או יותר ביקורי רופא דחופים או לטיפולים בפרדניזון או לאשפוזים במהלך שנה, וציון של 1.25 או יותר במדד Asthma control questionnaireי- ACQ). לא נכללו ילדים שסבלו מ-GER בעבר.
157 ילדים הוקצו אקראים לקבוצת הטיפול בפלסבו, ו-149 טופלו ב-lansoprazole. גילם הממוצע של המשתתפים היה 11 שנים.
הציון הממוצע ההתחלתי במדד ACQ היה גבוה, ושיקף שליטה ירודה באסטמה. מדד זה נע בין 0 ל-6 ומורכב מציונים לגבי שימוש בברונכודילטורים, סימפטומים ליליים, רמת פעילות, שיעול ותפקודי ריאות. ככל שהציון גבוה יותר המחלה חמורה יותר, ושינוי של 0.5 נקודות נחשב למשמעותי מבחינה קלינית. במהלך המחקר חלה ירידה קלה במדד זה בשתי הקבוצות, ולא נמצא הבדל בין שתי הקבוצות. גם לגבי מדדי פעילות אסטמה נוספים ומדדי איכות חיים לא נמצא הבדל בין הקבוצות, וכך גם מבחינת תפקודי הריאות.
115 ילדים עברו ניטור PH בוושט במשך 24 שעות לפני תחילת הטיפול. אצל 43% מהם נמצאו ממצאים המתאימים ל-GERי(20 ילדים (38%) מקבוצת הפלסבו ו-29 ילדים (47%) מקבוצת הטיפול). גם בניתוח נתונים לגבי ילדים שאובחנו כסובלים מ-GER בבדיקה זו לא נמצאה השפעה של הטיפול ב- lansoprazole על אף אחד מהמדדים.
הטיפול ב- lansoprazole היה קשור בשכיחות מוגברת של זיהומים בדרכי הנשימה.
החוקרים מסכמים כי על פי התוצאות, טיפול ב-PPI בילדים הסובלים מאסטמה שאינה נשלטת היטב ללא סימפטומי GER אינו מועיל לשליטה באסטמה, וגורם לתופעות לוואי.
ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור: